József, Bánk

Utazás Eszterházára

2005.03.22. 00:00

Programkereső

A Budapesti Tavaszi Fesztivál jubileumi, 25. rendezvénysorozata egyre izgalmasabb ötletekkel tiszteleg az évfordulón. Ahogyan tudható volt, Gyenyisz Macujev nem hagyja hidegen az Operaház közönségét, a hazai művészek is hasonló sikert arattak ugyanazon a napon, néhány utcával arrébb. Az Esterházy-koncert egyszeri eseménynek született, most mégis duplázni fognak a házigazdák a Katonában szerda este elmaradó Médeia-előadás helyett a különleges időutazás megismétlődik.

A Katona József Színházban aligha megszokott, hogy az előadás előtt igyekvő pincérhölgyek tányérokkal csörömpöljenek az előtérben. A legkevésbé sem az állófogadásokra szánt terekben édeskés illat terjengett; mindenki jól tudta: az Eszterháza szellemét több mint szellemesen megidéző műsorhoz Esterházy torta dukál. A műsor pedig hasonlóképpen ínyenc: a Házimuzsika Eszterházáról alcím a Trio Lignum leírhatatlanul izgalmas műsorát, páratlanul tiszta játékát és Esterházy Péter remekei közt is legjobb szövegeit takarja. Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinéton, Lakatos György pedig fagotton játszik, műsorukon Esterházy Pál Harmonia Caelestis-ének több részlete, majd Haydn, Kondor Ádám és Sáry László kompozíciói szerepelnek. Az estet rendező Máté Gábor a zenedarabok közé kis jeleneteket képzelt Esterházy Péter szövegeiből; a színészek Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc és Pelsőczy Réka; legtöbbször a színpad forgatásával kerülnek a közönség elé, s idézik a Harmonia Caelestist, A kékszakállú herceget és a Fancsikó és Pintát. Velük állandóan váltakozva lép elő a Trio Lignum. A tortától roskadozó asztalok körüli tülekedés után Sáry László Tikfa-zenéjével folytatódik a műsor, majd Esterházy Péter lép a színpadra. Esti Kornél beszédét hallgatva megdöbbentő fordulatot vesz az időutazás: egy helyben, a mában maradunk, s mire fölfogjuk e kor szégyenteljes sötétségét, már lerombolódott minden illúziónk.

Orlando Gibbons Fantáziájával, John Bull, valamint Thomas Tallis és Kondor Ádám egy-egy kompozíciójával zárul a Trio Lignum rendhagyó koncertje, amely tehát szerda este újra rendhagyó lesz.