Béla

ADFORMációk – Új koncertsorozat a Gödör Klubban

2005.03.23. 00:00

Programkereső

Az Erzsébet téri Gödör Klubban március 29-én indul kétheti rendszerességgel az ADFORMációk elnevezésű koncertsorozat. A program szervesen illeszkedik a Gödör Klub megszokott Jazzgödör programjába, amelyet most már hagyományosan két éve szerdánként szerveznek.

Az ADFORMációk olyan együtteseket mutat be, amelyek a tradicionális jazz forma-és dallamvilágára épülve vagy akár azokat elhagyva alkotnak és mutatnak valami teljesen újat. Egyikük sem szorítható egyetlen megszokott kategóriába sem. Külföldön gyakran nevezik az ilyen zenéket egyszerűen improvizatív zenének, a „ma zenéjének” vagy New Waves-nek, azaz szabad fordításban Új Hullámnak, bár ez a kifejezés egy kicsit mást takar nálunk. Talán ami ezekben a formációkban közös, az maga az improvizáció, a rögtönzéseknek teret adó szabad és egyben elmélyült muzsika. Nem is az a cél, hogy egy újabb zenei kategóriát állítsanak fel, de az biztos, hogy ezekre az estékre a jazz kedvelői mellet olyanokat is várnak a szervezők, akik egy hagyományosabb jazz koncertre nem biztos, hogy elmennének – az ADFORMációk koncertjein viszont biztosan egy újfajta zenei megközelítéssel találkozhatnak. 10 formáció 10 különböző estén ad koncertet a sorozat keretén belül a Klubban.

61cf56f8-c42e-463e-9bb1-064d28e4a046

Az első koncert és egyben a nyitóbuli időpontja március 29., este kilenc óra, amikor az Egy Kiss Erzsi Zene együttes játékát élvezheti a közönség. Rögtön másnap, azaz március 30-án mutatkozik be Magyarországon először a magyar, de Portugáliában élő zenészekből álló Eugene Kovax egy improvizatív DJ szett produkcióval. Két héttel később, április 13-án hallhatjuk az Eichinger Quartet-et, majd április 27-én a Nigun ad koncertet. Május 11-én az Ektar játszik, 25-én pedig a Bacsó Kristóf 4-et hallhatjuk. Június 8-án a Tin Tin Quintet, majd 22-én a Kada lép színpadra. Az Ad Matay?! július 6-án lesz halható, végül a sorozatot a Váczi Dániel Trió zárja július 21-ei koncertjével.

Az ADFORMációk sorozat koncertjei este kilenc órakor kezdődnek. Belépőjegyek a helyszínen kaphatók 600 forintos áron.