Konrád

Robert Holl Budapesten

2005.03.23. 00:00

Programkereső

A nemzetközi hírű basszista, Robert Holl lép fel március 25-én és 29-én a Magyar Állami Operaház Mikó András rendezte Parsifal-produkciójában, Gurnemanz szerepében. A Wagner-zenedráma címszerepét Molnár András alakítja, Kundryt Németh Judit kelti életre, Amfortast Perencz Béla, Titurelt Valter Ferenc, Klingsort pedig Berczelly István énekli. Az előadások karmestere Kovács János.
0a87d541-ed56-4d95-873a-4d57a92164ac

A rotterdami születésű, ma már nemzetközi rangú Robert Holl Jan Veth és David Hollestelle irányításával végezte énekesi tanulmányait. Pályája elején, 1971-ben megnyerte a Hertogenboschi Nemzetközi Énekversenyt, ezt követően Hans Hotternél tökéletesítette tudását. A következő esztendőben a müncheni ARD televíziós társaság nemzetközi versenyén is első helyezést ért el. 1973 és 1975 között a müncheni Bayerische Staatsoper tagja volt. Karrierje első éveiben főleg koncerténekesként vált ismertté, majd fokozatosan operaszerepekkel is bővítette repertoárját.

Bécsben, Brüsszelben és Zürichben számos előadáson lépett közönség elé, többek között A varázsfuvola Sarastrójaként, a Parsifalban Amfortasként, A sevillai borbély Basiliójaként és a Così fan tutte Don Alfonsójaként. Olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt vagy Franz Welser-Möst.

1999 és 2002 között a berlini Staatsoper produkcióiban, a Tannhäuserben, a Don Giovanniban, A nürnbergi mesterdalnokokban és A bolygó hollandiban Daniel Barenboim dirigálásával hallhatta őt a német közönség. A bécsi Staatsoperben számos Wagner-operában – Parsifal, Trisztán és Izolda, Tannhäuser - aratott kiemelkedő sikert. A Trisztán és Izoldát Christian Thielemann vezényelte, a Donald Runnicles dirigálta Parsifalban pedig - Amfortas után - 2004-ben énekelhette első alkalommal Gurnemanz szerepét.

A 2005/2006-os szezonban a berlini Deutsche Operba Hans Sachs szerepére, a hamburgi Staatsoperba pedig Marke király szerepére kapott meghívást. Bayreuthban 1996-tól hét éven át ő volt A nürnbergi mesterdalnokok Hans Sachsa, 2004 nyarán pedig egy új Parsifal-produkcióban hallhatta őt a közönség ugyanitt Pierre Boulez dirigálásával.

Az operaszínpadokon aratott sikerei mellett Robert Holl napjaink egyik legsikeresebb dalénekese, főleg német és orosz zeneszerzők művei szerepelnek repertoárján. Sokoldalúságát tükrözi, hogy zeneszerzőként is bemutatkozott már, számos dalt és zongoradarabot komponált, amelyek közül néhányat lemezre is rögzítettek. Ezen kívül évek óta tart nagysikerű mesterkurzusokat Hollandiában, Ausztriában, Angliában és Kanadában. Szakmai elismertségét jelzi az is, hogy Szvjatoszlav Richter több alkalommal is meghívta őt híres moszkvai fesztiváljára, a December Nights-ra. Többször szerepelt a Tours-i Fesztiválon is.

A dal-lemezein közreműködő zongoristák között olyan hírességek találhatók, mint Schiff András vagy Oleg Maisenberg. Schubert életműve iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy évek óta ő az ausztriai és a hollandiai Schubertiádák művészeti vezetője, valamint a bécsi Musikverein Költészet és Zene sorozatának művészeti tanácsadója. 1998 óta a bécsi zeneakadémia dal- és oratórium-tagozatának professzora.