Ervin

Autentikus cigány népzene a Millenárison

2005.03.24. 00:00

Programkereső

A Parno Graszt (Fehér Ló) nevez viselő népzenei együttes lép fel április 3-án este nyolc órakor a Millenáris Fogadóban. A koncert a Képek, cigányok, cigány-képek című kiállításhoz kapcsolódik.
a335d6e5-da43-419c-8a49-2bf066ef3850

Az együttes 1987-ben alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A zenekar magját hét muzsikus alkotja, a bővebb, tizenhét tagú felállásban három generáció tíz táncosa is részt vesz - a legfiatalabb tíz, a legidősebb hetvenkét éves. Ha valaki vendégként tér be kis falujukba esküvőkor, keresztelőkor, temetéskor, bál idején vagy egyéb más ünnepen, azt veheti észre, hogy a falu teljes lakossága tagja a zenekarnak. A hangszerek kézről kézre járnak, és mindenki mesterien táncol. Talán éppen ezen élő tradíciók szelleme teszi a Parno Graszt koncertjeit örömünneppé.

Nem csak folklórt játszanak, hanem folklórt is teremtettek, miközben rögzítették legutóbbi lemezüket. Rávágok a zongorára című lemezük a megjelenés után néhány héttel az európai zenekritikusok szavazati által befolyásolt European World Music Chart 7. helyén állt. Ennyire magas pozíciót magyar kiadvány még nem ért el ezen a listán.

A Parno Graszt 2003 márciusában nagysikerű koncertet adott a Fonó Budai Zeneházban, amelyet a média intenzív érdeklődése követett. Azóta Európa számos nagyvárosában mutatkoztak be nagy sikerrel. A Magyar Rádió Magyarországról jövök című műsora tényfeltáró riportban mutatta be az együttest. Riportfilmet készített róluk a TV2 Aktív, az RTL Klub Fókusz és az M1 Este című műsora. Az M1 és a BBC az Európai Műsorsugárzók Szövetségének (EBU) felkérésére koprodukciós filmet készít az együttesről, amelyet a tervek szerint Európa számos országában vetíteni fognak.

Az együttes tagjai: Oláh János (nagybőgő, ének), Balogh Mária (ének), Váradi Mária (ének), Balogh Géza (gitár), Oláh József (tambura, ének), Horváth Sándor (ének, tánc), Jakocska János (gitár, ének), Németh István (kanna). Eddig megjelent lemezeik: Lemezek: Rávágok a zongorára; Táncoljatok, hisz jó a nóta.

Jegyek elővételben 800, aznap a helyszínen 900 Ft-ért válthatók.