Csilla, Noémi

Dés László: Utcazene

2005.03.25. 00:00

Programkereső

A Dés szeptett története 2003 januárjában kezdődött, Makk Károly filmjének zenefelvételein. Dés László zenésztársaival a sok jazz-zenét igénylő filmzene felvételekor lemezformában is rögzítette a darabokat. Ebből született a „Metszetek” című CD, amelynek szerves folytatása a most megjelenő „Utcazene” című album.

Dés László nem csak jazz-zenészként, hanem musical-, filmzene- és dalszerzőként egyaránt ismert és népszerű. 1974 óta van jelen a magyar zenei életben, a jazz- és kortárs, valamint a könnyűzene világában egyaránt méltó elismertségnek örvend. A Liszt-díjas előadóművész és zeneszerző azon kevesek egyike, akiket a szakma és a közönség is egyaránt magasra értékel. Ennek bizonyítéka, hogy Dés Lászlót a Gramofon című szaklap nemzetközi zsűrije 2004-ben az Év jazz-zenészévé választotta, emellett zenészeivel közösen folytatott koncertturnéit mindenhol a világon nagy érdeklődés kíséri.

dac99929-0e95-47d3-a586-ba0b9336106f

2004 tavaszán Dés László és zenekara előző lemeze, a Tom-Tom Records gondozásában megjelent „Metszetek” anyagával vendégszerepelt Angliában, a Covent Gardenben, ahol négy napon át egy piactéren játszva népszerűsítették a jazz műfaját játékos, dallamos témákra épülő, izgalmas ritmikai világú improvizatív muzsikával. Ebből az élményből merítve Dés László és zenekara februárban újra stúdióba vonult, hogy a „Metszetek” folytatásaként „Utcazene” címmel egy új albumot alkossanak, amely 2005. április elején jelenik meg. A megjelenést országos koncertturné is kíséri, melynek fő állomása a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül megrendezésre kerülő lemezbemutató koncert a Madách Színházban, április 1-jén.

A turné további állomásai:

Pécs – Pécsi Nemzeti Színház, április 4.
Eger – Művészetek Háza, április 12.
Szombathely – Művelődési Központ, április 13.
Veszprém – Séd Filmszínház, április 21.
Szeged – Belvárosi Mozi, április 22.
Nagykanizsa – Zsinagóga, április 27.
Budapest – Matáv Zeneház, május 5.
Budapest – Columbus Jazz Klub, május 11-13.
Keszthely – Balaton Színház, május 17.
Dunaújváros – Bartók Kamaraszínház, május 18.
Kapolcs – július 29.

A koncerten közreműködő előadók:

Dés László (szoprán szaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Juhász Gábor (gitár), Balázs József (billentyűs hangszerek), Glaser Péter (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Balázs Elemér (dob).