Csilla, Noémi

A Djabe zenekar külföldi sikerei

2005.03.30. 00:00

Programkereső

A Djabe tovább öregbíti a magyar jazz hírnevét a svédországi Stockholm és a finnországi Pori Jazzfesztiválokon. A tavalyi európai és tengerentúli sikerek után folytatja menetelését a hazai world/jazz műfaj elsőszámú képviselője a legjelentősebb európai jazzfesztiválokon.
a5c59200-a803-45c4-9a1a-aa913822617d

A fellépések sorából kiemelkedik a magyar közönség számára is jól ismert Pori fesztivál, ahol a rendezvény negyven éves fennállása alatt mindössze négy magyar formáció lépett fel eddig (Pege Aladár, Budapest Big Band, Pleszkán Frigyes és a Rátonyi – Gadó duó). 2005-ben pedig a Djabe következik. Az idei program olyan sztárokat vonultat fel, mint Jamie Cullum, Charlie Haden, Kenny Garrett, Ronnie Cuber, Roy Haynes, Lauryn Hill, stb.

A rochesteri fesztivál szervezője, John Nugent a zenekar tavalyi fergeteges amerikai sikerei után azonnal meghívta a Djabét a szintén az ő művészeti vezetése alatt álló stockholmi fesztiválra is, ahol július 23-án, két nappal a Pori Jazzfesztiválon való fellépés után szerepel a zenekar.

Az észak-európai koncertek előtt a németországi Burghausen Jazzfesztiválon ad hangversenyt a Djabe. A München és Salzburg vonzáskörzetében rendezett Burghauseni Jazzfesztivál a legjelentősebb a régióban. Az együttes fellépéséről a németek DVD–felvételt is készítenek.

A Djabe az alábbi összeállításban turnézik: Barabás Tamás (basszusgitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű), Kovács Zoltán (zongora), Tóth Viktor (altszaxofon), Sipos András (ütőhangszerek), Égerházi Attila (gitár), Banai Szilárd (dob).