Emma

Darázs, etnodzsessz, fröccskultúra

2005.03.30. 00:00

Programkereső

Egy szibériai gyógyító sámántól a kurd népzenészeken át, a stílusalkotó amerikai dzsesszgitáros, James Blood Ulmer triójáig sok vendége lesz Magyarország legnagyobb filmversenyének, valamint legjelentősebb dzsessz- és etnozenei fesztiváljának, a Mediawave-nek Győrött.

A kisalföldi megyeszékhelyen április 22-30-ig tartó fényírók fesztiválja az idén is nagyszabású összművészeti esemény lesz. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató tudósítónknak elmondta: bemutatnak százat az elmúlt tizenöt év legjobb alkotásaiból - köztük Andrea Arnold angol rendező Darázs című kisjátékfilmjét, mely a tavalyi Mediawave győztese volt, az idén pedig kategóriájában Oscar-díjat kapott -, s hatvan országból nyolcvan új versenyfilm vetélkedik a díjakért.

Az esemény részeként megrendezett nemzetközi dzsessz- és improvizatív zenei fesztiválon az elmúlt tizenöt év legsikeresebb vendégszereplői lépnek fel ismét. Hallhatják az érdeklődők a fekete dzsessz legnemesebb hagyományait felidéző, de azt egyben meg is haladó William Parker quartettjét, s fellép a free funk stílust elindító amerikai gitáros, James Blood Ulmer triója is. Újdonság a skandináv dzsessz jelenléte, öt kiemelkedő norvég együttes is bemutatkozik a győri rendezvényen.

A Mediawave etnofesztiválján többek között spanyol flamencoegyüttes és chilei zenekar is játszik. A "modern népzene" francia egyéniségét, Montanarót pedig ötvenedik születésnapján látják vendégül.

Aranyborjú-konferencia címmel tudományos szimpóziumot is szerveznek Woody Allen jelmondatával: "A szegénységnél a gazdagság jobb, már csak anyagi szempontból is". A konferencián az ember és a pénz bonyolult viszonyát tárják fel, a bankok, biztosítók múltját, társadalomban betöltött helyét elemzik.

Tudományos előadás-sorozat hangzik el a szóda szerepéről a magyar italkultúrában. A szódát Jedlik Ányos győri bencés tanár találta fel, megteremtve ezzel a fröccskultúra alapjait. A rendezvény keretében ezer fröccs várja a látogatókat.

Hartyándi Jenő elmondta: a Mediawave hagyományos helyszíne, a Művészetek szentélyeként ismert zsinagóga felújítás miatt az idén nem tud fogadni rendezvényeket. Ezért a Xantus János Múzeum sátortetővel lefedett udvara lesz az új otthona a rendezvénynek, mely a jubileum ellenére lényegesen kevesebb pénzzel gazdálkodik, mint tavaly. Hartyándi szerint az előadások minőségét ez nem befolyásolja. Le kellett ugyan mondaniuk drága programokat, de a meghívottak mind műfajuk nemzetközileg elismert, igen jelentős alkotói.