Konrád

Magyar hét lesz Pekingben

2005.03.30. 00:00

Programkereső

Szeptemberben magyar hetet rendeznek Pekingben és Sanghajban – mondta el a Magyar Rádiónak Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára, miután Pekingben megbeszélést folytatott Sun Jiazheng kínai kulturális miniszterrel.

várhatóan nyolc-tíz napos rendezvényen a tervek szerint 4-5 zenekar lép fel, két-három kortárs művész munkáit állítják ki és majdnem tucatnyi filmet mutatnak be elsősorban a fiatal rendezők munkái közül. A magyar hét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának ötlete volt, amit – mint a helyettes államtitkár elmondta – örömmel fogadott a kínai szaktárca vezetője.

A megbeszélésen megállapodtak abban is, hogy a rendezvények idejére magyar filmes szakemberek utaznak az ázsiai országba, hogy koprodukciós és egyéb együttműködési formákról tárgyaljanak. A kínai filmügyi hivatal vezető-helyettese jelezte, a szeptemberi magyar hét mintájára jövőre kínai filmhetet rendeznek majd Budapesten. A magyar hét megnyitójára az elképzelések szerint Pekingbe repül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János gazdasági miniszter és Bozóki András kulturális miniszter is.