György

Pierre Boulez 80 éves

2005.03.30. 00:00

Programkereső

Pierre Boulez 80. születésnapja tiszteletére ingyenes koncertet tartanak a Zeneakadémia Kistermében. Az érdeklődők a francia zeneszerző-karmester összes zongoraművét este hat órától hallgathatják meg. A műveket Pierre-Laurent Aimard ismerteti.

Pierre Boulez, napjaink egyik legelismertebb francia zeneszerző-karmestere teremtette meg a későbbi Domaine Musical alapjait. Volt vendégkarmester a Clevelandi Zenekarban, dirigálta a BBC Szimfonikusokat és a New York-i Filharmonikusokat is. 1974-től a Pompidou Központ zenei kutatóintézetének vezetője.

A francia zeneszerzőt és karmestert egyébként születésnapja alkalmából a berlini Staatskapelle tiszteletbeli karnagyává nevezték ki. A zenekar ezzel a zenei élet egyik nagy alakját tisztelte meg – közölte kedden a berlini Állami Operaház.

Boulez március 26-án ünnepelte születésnapját, és tiszteletbeli karnagyi kinevezésével Mendelssohn-Bartholdy, Paul Dessau, Richard Wagner vagy Carl Maria von Weber nyomdokaiba lépett. A berlini Állami Operaház ez évi ünnepi hetét neki szentelték.