Gábor, Karina, Ders

A Berlini és a Bécsi Filharmonikusok közös koncertje

2005.04.01. 00:00

Programkereső

Simon Rattle vezetésével először ad közös hangversenyt a Berlini és a Bécsi Filharmonikus Zenekar április 2-án Berlinben. E koncert terve már Herbert von Karajanban is felmerült a ’80-as évek elején. Negyedszázad múltával most megvalósul a nagyszabású hangverseny, amelyen Mahler VI. „Tragikus” szimfóniája hangzik majd el.
6acf051d-f95d-4196-b798-1ff813c1f0c1

Rattle – aki szerint mentalitásban és temperamentumban markáns különbség van a németek és az osztrákok között – a koncert jelentőségét abban is látja, hogy az Közép-Európa egységét szimbolizálja.

Nagy kihívást jelent a zenekarok eltérő hangzásából és játékmódjából eredő problémák megoldása. Bernard Haitink így fogalmazta meg különbségüket: „Annak ellenére, hogy a Bécsiek között szinte egyáltalán nincsenek nők, zenekaruk sokkal nőiesebb, míg a Berlini Filharmonikus Zenekar sokkal férfiasabb.”

A két zenekar évtizedek óta verseng egymással a klasszikus zenei világpiacon, de sok baráti szál is köti őket egymáshoz. A közös koncerten az együttesek tagjai „összekeveredve” helyezkednek majd el a színpadon: minden vonós pultban egy berlini és egy bécsi játékos fog ülni. Ami a fúvósokat illeti, az első fuvolást, oboást és kürtöst a bécsi, az első klarinétost, fagottost és trombitást a berlini zenekar adja majd.

A közönség érdeklődése igen nagy: eddig összesen 2100 jegyet adott el a Berlini Filharmónia erre a koncertre.