Ervin

Nemzetközi zongoraverseny Pécsett

2005.04.01. 00:00

Programkereső

Liszt Ferenc emlékére Nemzetközi Zongoraversenyt rendez a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete május 3. és 14. között. A négyfordulós tehetséggondozó verseny műsorán elsősorban a liszti zongoraéletműből válogatott, különböző nehézségű eredeti művek és átiratok szerepelnek.
e24b47e6-219c-48e0-8f12-6d560afef911

A döntőben az ismert versenyművek mellett a különlegességnek számító "De Profundis" zongoraverseny is választható műsorszám. A negyedik, zenekari fordulóban a Pannon Filharmonikusok - Pécs közreműködik majd Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A bécsi Bösendorfer zongoragyár több hangversenyzongorát biztosít a verseny idejére. A Magyar Rádió Rt. Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége a versenyt végig figyelemmel kíséri. A Pécs TV a döntőről, a Bartók Rádió pedig a díjkiosztó ünnepségről és a gálakoncertről készít felvételt. A jelentkezők közül a válogatót követő elődöntőbe tizenhat, a középdöntőbe nyolc, a döntőbe négy versenyző jut majd.

A verseny 1. díját (10.000 euró) a Tutto Hangszer Kft., a Bösendorfer zongoragyár magyarországi képviselete, a 2. díjat (6.000 euró) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a 3. díjat (4.000 euró) a Summa Artium Kht. biztosítja. Az első díjas versenyzővel a Budapest Music Center szólólemezt készít. A "De Profundis" legjobb előadásáért az Eschweileri Liszt Társaság különdíjat adományoz. A középdöntőben, illetve a döntőben legjobban szereplő versenyzők értékes különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak. A PTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a PTE Közgazdaságtudományi Kar különdíjakat, a Bartók Rádió, a Pannon Filharmonikusok - Pécs, a Filharmónia Dél-Dunántúli Kht. Koncertrendező Iroda fellépési lehetőséget ajánl fel a legjobban szereplő versenyzőknek.

A zsűri tagjai: Ács József (Németország) – zongora- és orgonaművész, az Eschweileri Liszt Ferenc Társaság zenei vezetője, a zsűri elnöke; Bánky József – zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének ny. zongoratanára; Eckhardt Mária – zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója; Földes Imre – zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneelmélet Tanszékének ny. habilitált egyetemi tanára; Király Csaba – zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója, a zongora tanszék vezetője, a Liszt Ferenc Társaság Pécsi Csoportjának elnöke.

A verseny fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz. A verseny védnökei: Dr. Lénárd László akadémikus, egyetemi tanár, a PTE rektora, Dr. Aknai Tamás egyetemi tanár, művészettörténész, a PTE Művészeti Kar dékánja, Dr. Toller László, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok - Pécs vezető karmestere, zeneigazgatója.

Az érdeklődők további információkat olvashatnak a Művészeti Kar alábbi címen elérhető honlapján.