Benedek

A kubai muzsika nagyanyja

2005.04.04. 00:00

Programkereső

A hetvenöt éves kubai díva, Omara Portuondo lép fel ma este a Művészetek Palotájában. Szinte hihetetlen, de a művésznő hat évtizede debütált a színpadon. Egészen pontosan 1945-ben, amikor rendszeresen elkísérte nővérét a Tropicana kabaré tánckarának próbájára. A kísérőből egy csapásra beugró lett, amikor az egyik táncos két nappal a premier előtt megsérült. Hosszú éveken át táncolt itt, sőt sokáig visszatérő vendég is volt, igaz, később már énekesként.

1952-ben nővérével női énekegyüttest alakítottak Cuarteto Las D'Aida néven: a formáció működésének tizenöt éve alatt készített albumaikkal beírták magukat a kubai zenetörténelembe.

Bár Fidel Castro hatalomra jutása után Kubában sokkal kevesebb lehetőség nyílt a zenészek számára (is), a már szólóban éneklő Omara a szerencsésebbek közé tartozott. A hetvenes években még Japánban és Franciaországban is turnézhatott.

Omara mégsem lenne igazi sztár, ha több zenésztársával együtt nem fedezte volna fel őt újra a gitáros-producer Ray Cooder, aki egy album elkészítése után még a neves filmrendezőt, Wim Wenderst is rávette, készítsen filmet az idősebb kubai muzsikuszsenikről. A Buena Vista Social Club nevű nyugdíjas klub, film és zenekari formáció egy csapásra világhírű lett, Omara végigturnézta velük a világot. Később énekelt Ibrahim Ferrer szólóalbumán, majd 2000-ben kiadta első "nyugdíjas" szólólemezét (Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo) és tavaly a Flor de Amort. Ma este elsősorban ennek a korongnak a dalait adja elő a kubai díva tizenhárom profi muzsikusból álló zenekarával.