Alfréd

Emilio a Bécsi Kávéházban

2005.04.04. 00:00

Programkereső

A Raiffeisen Koncertek elnevezésű sorozat február 24-én, csütörtökön 18 órakor indult Gerendás Péter és zenekara latin estjével, március 31-én pedig a Bolyki Brothers énekelt, s a négy fivér – Balázs, László, György és András – remek hangulatot teremtett a kávéházban (Rózsakert Bevásárlóközpont, Bécsi Kávéház, 1026 Budapest, Gábor Áron u. 74). A következő vendég április 28-án Jelinek Emil, ismertebb nevén Emilio lesz.
4690728e-df6d-4128-a051-487a937d88b8

Jelinek Emil, a fiatal dzsessznemzedék egyik kiemelkedő tehetsége kitűnően dobol, kannázik, énekel, szkettel, szájbőgőzik. A Cumó trióban tűnt fel Oláh Cumó Árpád zongorista mellett. A trió az első jelentős nemzetközi sikert 2001 nyarán, a németországi Wilshofenben aratta, ahol megnyertek egy rangos szakmai dzsesszversenyt. Ezt követően részt vettek Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart versenyen, amelyet a legjelentősebbek között tartanak számon. A megmérettetésre 18 országból 55 muzsikus jelentkezett. A magyar trió hatalmas sikert aratott: a verseny 23 éves történetében nem fordult még elő, hogy egy zenekar elnyerte volna az összes fődíjat. A Cumó triónak viszont sikerült: átvehették a legjobb szólistáknak, a legjobb triónak és a kötelező számok közül a legjobb előadású belga darabért járó elismerést. Ráadásul a verseny szervezői azzal jutalmazták a három fiatal magyar zenészt, hogy lemezfelvételt ajánlottak nekik.

A brüsszeli három fődíjnak köszönhetően sorra kaptak koncert- és fesztiválmeghívásokat. A verseny után egy héten át ott is maradtak Belgiumban, ahol több koncertet adtak, köztük egy élő rádiós hangversenyt, amit Belgiumon kívül Franciaországban és Németországban is közvetítettek. Mindezek után az EMI Zenei Kft. – amely korábban nem adott ki magyar dzsessz CD-t – 2001 novemberében megjelentette a Cumó trió albumát My Time címmel.

Azóta azonban Oláh Cumó Árpád csak ritkán látogat haza, hiszen a tengerentúlon tanul. Így a trió tagjai egyelőre nem játszanak együtt, ám Jelinek Emil saját triójával hallható hazai koncerteken: játszott például a Millenáris Teátrumban a Babos Project Romani koncertjén, amelyen Trilok Gurtu volt a magyar zenekar vendégszólistája, s a világhírű indiai ütőst valósággal elbűvölte a fiatal magyar dobos-énekes tudása.

Április 28-án, este hat órától lesz hallható Emilio (ének, beat-boksz) akusztikus koncertje, amelyen fellép Nagy László (gitár, vokál) és Vígh Arnold (basszusgitár, vokál). A koncertre a belépés ingyenes.