Klaudia

Muti távozik a Scalától

2005.04.04. 00:00

Programkereső

A világhírű karmester, Riccardo Muti az elmúlt hétvégén bejelentette: távozik a milánói Scalától. A dirigens, aki tizenkilenc évet töltött az intézmény élén, az operaház zenészeinek ismételt felszólítására döntött a lemondás mellett.
b03362e8-619f-41b5-975a-972ee70344c5

A hatvanhárom éves nápolyi születésű karmester közleményében kijelentette: az az ellenséges magatartás, amelyet olyan személyek részéről tapasztal, akikkel több mint húsz éve dolgozik együtt, lehetetlenné teszi számára, hogy tevékenységét folytassa.

Mint korábban már hírt adtunk róla, hetekkel ezelőtt sztrájkba léptek a Scala dolgozói, miután Mauro Melit nevezték ki az operaház intendánsául. A munkabeszüntetés következtében több előadás is elmaradt. A konfliktus mediátori közreműködéssel való rendezése nem járt sikerrel; az intézményben már hetek óta úgy tartották, hogy Muti lemondása csak idő kérdése.

A lehetséges utódok között tartják számon Riccardo Chaillyt, a Lipcsei Opera és a Gewandhaus zenekarának zeneigazgatóját, illetve Daniele Gattit, a bolognai Teatro
Comunale és a londoni Royal Philharmonic zenei igazgatóját.