Ervin

Winand Gábor Sextet-koncert a Millenárison

2005.04.04. 00:00

Programkereső

Winand Gábor a Gadó Gábor Quintettel lép fel április 6-án 20:00 órától a Millenáris Fogadóban. A jazz-énekes partnerei Gadó Gábor (gitár), Airelle Besson (trombita), Matthieau Donarier (szaxofon), Sébastien Boisseau (bőgő) és Joe Quitzke (dob) lesznek a koncerten.
538619c7-ac4c-4fd9-9b81-75ab599686c7

Winand Gábor 1990-ben ismerkedett meg Gadó Gáborral, akinek Joy nevű zenekarával kezdett dolgozni. Számos fesztiválon mutatkoztak be sikerrel. Később sokat játszott a szaxofonos Dés László vezette Trio Stendhallal, a harsonás Gőz László vezette ESP zenekarral, illetve Vukán György zongoristával. Időközben hangszeres képzését folytatva megtanult szaxofonon, majd fuvolán is játszani.

2001 óta tagja a Balázs Elemér Groupnak, amellyel két lemezt rögzített. A zenekarral együtt játszott Charlie Marianóval, továbbá fellépett a londoni és a skopjei dzsesszfesztiválon, valamint több európai városban, így Berlinben, Hágában, Bécsben stb. Szintén 2001-ben a Magyar Rádió énekversenyén zsűritagként közreműködött. A versenyt követő gálakoncerten történt szerepléséről a zsűri elnöke, Al Jarreau nagy elragadtatással nyilatkozott, aki ezután saját koncertjén is a színpadra invitálta Winandot egy közös fellépésre.

Jelenlegi formációi között található még a Bosambo zenekar; a kubai énekesnő, Elsa Valle együttese, valamint saját csapata, a Winand Quartet, Rozsnyói Péter (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek) közreműködésével.
Winand az utóbbi években ismét együtt játszik Gadó Gáborral, akivel saját neve alatt megjelenő lemezeit készítette. Corners of my mind című albuma 2002-ben az egyik legnívósabb dzsesszmagazin, a francia Jazzman „Choc de l’année” díját nyerte el, melyet az év legkiemelkedőbb lemezeinek ítélnek oda. Az elmúlt időszakban saját lemezeinek anyagával számos helyre kapott meghívást Franciaországba (Jazz Festival de Souillac, Jazz Festival de Tours, Mittel Europa Jazz Festival Schiltingheim, Párizs, Valenciennes).