Eleonóra

Silence lemezbemutató koncert a Gödörben

2005.04.06. 00:00

Programkereső

A neves szájharmónikavirtuóz, Szabó Tamás nevével fémjelzett klasszikus-, kortárs- és filmzenékből építkező Silence zenekar csütörtök este kilenc órától a a Gödör Klubban mutatja be Part Of Silence című albumát. Pontosabban nemcsak az új lemezt a legújabb szerzeményekkel, hanem az azóta született dalokat, egy Bach művet valamint az Amelie csodálatos élete című film zenéjének átdolgozott, a szájharmónikát középpontba állító változatát. A Silence zenekart egyébként hiába akarjuk meghallgatni valamelyik füstös, vacsorázós pubban, eszük ágában sincs haknizni, csak akkor állnak színpadra, ha van "mondanivalójuk."

Szabó Tamás énekes-zeneszerző szerint arra készülnek, hogy a '30-as évek világába repítik a közönséget, amikor nagy zenei újításnak számított a szájharmónika megjelenése a klasszikus repertoárban. Ilyen kísérletre egyébként Szabó Part Of Silence című korongja előtt nem volt példa hazánkban.

Az esten Fekete Jenő énekes-gitáros vendégeskedik, összeszokott párost alkotnak Szabóval, hiszen a legendás Palermo Boogie Gangben ketten osztoztak a főhős szerepén. A zenekar 97-es feloszlása óta is gyakran fellépnek együtt különféle formációkban.

A Part Of Silence lemezbemutató koncertjén a vonós szólamokat, a hegedűt, a tangóharmonikát vagy akár a basszusgitárt is helyettesítik majd a szájharmónikával, Szabó énekel is az esten. Persze ott lesznek a színpadon a "valódi" hangszerek és azok mesterei is - Nemes Zoltán zongorista, Bese Csaba basszusgitáros, Fórizs Balázs szájharmónikás és Kövi Arthur Bálint csellista. A filmzenei albumot bemutató koncerten három fő zenei blokkra számíthat a hallgatóság: a Párizs-Texas című film muzsikájának áthangszerelésére, az úgynevezett Fekete Jenővel együtt jegyzett new-country blokkra és Bach, Vivaldi és Piazzolla és más kortárs zeneszerők szerzeményeinek átiratára. A szájharmónika virtuóza elárulta azt is, hogy az Amelie csodálatos élete című film zenéjének feldolgozását nemrég fejezték be, így egy-két szám erejéig megosztják a rajongókkal, mire jutottak. Nem hiányozhatnak a csütörtöki Silence repertoárból Johnny Adams soul-blues énekes legjobb munkái sem, ahogy kizárólag az alkalomból Szabó egy Bach művel is készül. Szabó Tamásnak egyébként nagy álma, hogy egyszer egy nagy pódiumon sok ember előtt játssza a herflijén saját, End című nótáját.