Márk

Frankl Péter zongoraestje

2005.04.07. 00:00

Programkereső

A Zongora-bérlet keretében Frankl Péter ad koncertet április 10-én este fél nyolctól a Zeneakadémia nagytermében. A hangverseny műsorán Mozart és Schumann művei szerepelnek.
78f2777c-c9e0-48fe-b712-695f032fcd9b

Frankl Péter a Zeneakadémián Hernádi Lajos, Kodály Zoltán és Weiner Leó növendéke volt. Nemzetközi hírnevét sikeres külföldi versenyszerepléseivel alapozta meg. Olyan karmesterekkel játszott együtt, mint Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Riccardo Muti, Solti György és Lorin Maazel. 1962-ben debütált Londonban és New Yorkban, majd a világ vezető zenekaraitól – Chicagói, Bostoni, Berlini, Londoni Filharmonikusok, Lipcsei Gewandhaus, Amszterdami Concertgebouw, Orchestre de Paris – kapott meghívásokat. Turnéi során szóló- és zenekari esteket adott Japánban, Koreában, Ausztráliában és Dél-Afrikában. Rendszeres vendége a londoni BBC Promenade-koncerteknek, valamint a világ legnevesebb fesztiváljainak (Edinburgh, Cheltenham, Verbier, Kuhmo). Britten Concertójának előadásában a szerző vezényletével közreműködött az Edinburgh-i Fesztiválon, a Yehudi Menuhin által vezényelt egyik utolsó koncerten pedig a Budapesti Fesztiválzenekarral játszott a bukaresti Enescu Fesztiválon.

Rendszeresen játszik együtt olyan művészekkel és kamaraegyüttesekkel, mint Ralph Kirschbaum, Kyung Wha Chung, Vásáry Tamás, Schiff András, illetve a Bartók, a Borogyin, a Tokyo, a Panocha, a Takács és a Vermeer Vonósnégyes. A világ különböző intézményeiben (Royal Academy, Royal College in London, Van Cliburn Institute - Texas, budapesti Zeneakadémia) tartott mesterkurzusokat. Számos CD-felvételt készített, lemezre játszotta Debussy és Chopin összes zongorára írt művét, valamint Mozart összes négykezes darabját Vásáry Tamással. Jelenleg Londonban él, a Yale Egyetem tanára. Művészi tevékenységéért elnyerte a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.