Béla

Csata fegyver nélkül

2005.04.08. 00:00

Programkereső

Az új befogadóhely nem oldja meg a táncszakma gondjait A bejárató idő helyett, az V. Táncfórum bemutatóival szinte egy időben derülhetnek csak ki a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadtechnikai hiányosságai. Bár a táncszakma örül az új befogadóhelynek, pénzgondjai ezzel nem oldódnak meg - derült ki a Nemzeti Táncszínház tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Táncszínház otthona továbbra is a Várszínház - kezdte a Magyar Táncművészek Szövetségével közös sajtótájékoztatójukat a táncteátrum ügyvezető igazgatója, Török Jolán. A budai Várszínházban 2001 végén megnyilt Nemzeti Táncszínház a Művészetek Palotája Fesztivál Színházát ugyanis évente száz napra ingyenes használatba kapja. Az ide tervezett táncpremierekhez és régebbi darabok repertoáron tartásához a táncszínház 178 millió forintot kapott a kulturális tárcától. A Művészetek Palotája pedig - a színpad mellé - 210 négyzetméteres próbatermet, öltőzőket és irodákat is a táncszínház használatába adott. Az igazgatónő hozzátette: bár a nézőtéren 452 széket lehet összeszámolni, jóval kevesebb fizetőhellyel számolhatnak. A Nemzeti Színház nyitása idején kitudódott technikai problémákhoz hasonlóan a Fesztivál Színház nézőterének is vannak bizonyos "vakfoltjai". Olyan helyek, ahonnan nem látható be az egész színpad. Ezenkívül az első három sor ötvenegy ülőhelyét általában lefedik, és előszínpadként használják majd a társulatok.

Talán éppen ez az előre nem látott bevételcsökkenés az oka annak, hogy Török Jolán úgy érezte, magyarázkodnia kell: a száz napból csak hatvannégyen tartanak előadásokat, a többi huszonhat próbanap lesz.

A Fesztivál Színházban elsőként színpadra lépő együttesek vezetői meg éppen azt kifogásolták: bemutatónként négynapos felkészüléssel szinte képtelenség színpadra állni. A Művészetek Palotájában kedd óta próbáló ExperiDance vezetője, Román Sándor szerint elég, ha a négy napból csak egyen közbeszól a még kipróbálatlan technika, máris pengeélen táncol a produkció.

A Honvéd Együttest vezető Novák Ferenc pedig azt kérte a Művészetek Palotája munkatársaitól: a szigorú biztonsági előírások alól adjanak néha felmentést a táncosoknak, az Egri Csillagok című történelmi musical próbáit vezetve ugyanis nap mint nap azt tapasztalja, hogy a nézőtér felől támadó mintegy ötven töröknek Bornemisszáék előtt legalább három biztonsági őrrel is meg kell vívniuk, mire eljutnak a színpadig.

A Művészetek Palotája ügyvezető igazgatója, Kiss Imre türelmet kért a táncszakmától a szinte lehetetlenül szűkre szabott beüzemelési időszak miatt. Az intézményvezető nonszensznek tartja, hogy amíg az egyfunkciós luzerni hangversenyterem alapos kipróbálására nyolc majd plusz négy hónapot szántak üzemeltetői, addig a Művészetek Palotája létesítményeiről napok alatt kellene kiderülnie az összes hibának, hiányosságnak.

A Fesztivál Színházban tehát nincs "bejárató idő", a színpadtechnika rögtön átadása után vizsgázik. Április 21-29. között itt tartják a tánc világnapja köré szervezett egyhetes fesztivált, az V. Táncfórumot, 29-én, a tánc világnapján tartott gálán pedig átadják az idei szakmai díjakat.

Fegyvertelen harcot vív az egész táncszakma - derült ki a táncművészszövetséget vezető Kiss János helyzetképéből. - Bármennyire örülünk a legújabb színpadnak, ahol a közönség estéről estére táncot láthat, a társulatok anyagi gondjai ezzel nem oldódnak meg. Kiss János elárulta: a munkáját kézzelfogható eredmények hiányában két hónapja felfüggesztő Táncművészeti Kerekasztal remélhetőleg újra feláll.

Hogy milyen lehetőségei lesznek a jelenleg - ahogy Novák Ferenc fogalmazott - "leglesajnáltabb" előadó-művészeti területnek, arról Bozóki András kulturális miniszterrel való májusi tárgyalásuk után tudnak csak biztosat mondani.

Azok a táncegyüttesek, amelyek nem lépnek fel a Fesztivál Színházban, tehát nem jut nekik az ezzel járó produkciós támogatásból, alapvetően három hazai pénzalapra pályázhatnak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodájának információja szerint a tárca tavaly 190 millió forintot osztott szét körülbelül negyven pályázó között.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) pályáztatási osztályának vezetőjétől, Barna Mártontól megtudtuk, hogy az NKA-hoz tavaly benyújtott 461 tánctémájú pályázatból csak 298-at tudtak támogatni. Ez azt jelenti, hogy bár a társulatoknak idén 954 millió forintra lett volna szükségük, az Alapprogram csak 243 millióval tudott hozzájárulni szakmai programjaikhoz. A fővárosi önkormányzatnál nincs is külön táncművészeti keret, a színházi alaphoz kell pályázniuk a táncosoknak is. Tavaly harmincmilliót kaptak.