Eleonóra

Georg Freidrich Handel

2005.04.11. 00:00

Programkereső

Ellentétben a vele egy évben, 1685-ben született pályatársával, Bachhal - akit sorsa és hivatása teljességgel Németországhoz kötött - európai karrier elhivatottja. Szülei - ugyancsak ellentétben a Bach-család évszázados zenei hagyományaival - ellenezték zenei pályáját és egyetemi tanulmányokra kényszerítették.
7ab186d7-24e1-488a-bee1-9c4b76ef8dbd

A hallei egyetemnél azonban jobban vonzotta a székesegyház orgonája, amelynek kedvéért rövidesen abba is hagyta jogi tanulmányait. Handel német tanulóéveinek legfontosabb állomása Hamburg, a szabad Hanza város volt, ahol 1677-ben megnyílt az első német polgári operaház, és ahol a zenei kultúra lelkes művészek és műpártolók támogatásával fejlődött.

Huszonegy éves korában Handel útra kelt Itáliába. Kantáták, oratóriumok, operák és olasz stílusú vokális művek sora keletkezett 1706-10 között, a zeneszerző olasz tanulmányútján. 1710-től kisebb megszakításokkal élete végéig Angliában működött, ahol az olasz operák műfaját hamarosan felcserélte az angol nyelvű oratórium népszerű, és komoly tömegbázisra számító műformájával. 1759. április 14-én hunyt el.

Kamarazenéjében, szvit- és koncertmuzsikájában Handel olasz és francia hagyományokat követett. Akárcsak Bach, ő is gyakorlati célú, alkalmi műveket komponált, amelyek már kortársai körében is egyértelmű sikert arattak.