Ervin

A zeneipar visszavág az online-kalózoknak

2005.04.12. 00:00

Programkereső

A kalózkiadások miatt komoly pénzügyi veszteséget elszenvedő nemzetközi zeneipar perek sorozatát indította további országokban zenei anyagok illegális internetes terjesztése miatt.

A londoni székhelyű International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) 963 pert indított Japánban, Hollandiában, Finnországban, Írországban és Izlandon magánszemélyek és különböző csoportok ellen. Azzal vádolják őket, hogy jogdíjas zenei anyagot terjesztenek a népszerű ingyenes fájlcserélőkön (Kazaa, eDonkey, Gnutella) engedély nélkül, súlyos károkat okozva az ágazatnak.

A nemzetközi szervezet korábban már indított hasonló pereket Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Az IFPI tájékoztatása szerint eddig 248 személyt büntettek meg az illegális file-csere miatt, átlagosan 3 ezer euró bírságot róttak ki rájuk. A megbírságoltak jellemzően városi férfiak, a 20-35 éves korcsoportba tartoznak, a legváltozatosabb szakmákból: a vezérigazgatótól kezdve a tanáron, autókereskedőn át a teherautó-sofőrig.