Béla

Grigory Sokolov zongoraestje

2005.04.13. 00:00

Programkereső

Zárókoncertjéhez érkezett „A Zongora” címet viselő hangversenysorozat: április 17-én 19:30-tól Grigory Sokolov lép fel a Zeneakadémián. Az orosz zongoraművész műsorán Schubert- és Chopin-művek szerepelnek.
c65ffb86-9068-4bd3-8f3b-2b7b9867ee22

Grigory Sokolov rendkívüli tehetségével már ötéves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. Tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé, tizenhat évesen pedig az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. Sikerét a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral tett koncertkörutak követték Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Észak-Amerikában és a Közel-Keleten is.

Sokolov játszott a bécsi Musikvereinban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban, a New York-i Carnegie Hallban, Tokióban, Párizsban és még számos nagyvárosban. Olyan zenekarok voltak a partnerei, mint a New York-i Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikus Zenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Helsinki Rádiózenekar, a Milánói Scala Filharmonikus Zenekara; együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével. Ma egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Bachtól Schönbergig terjedő, széles repertoárja, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikusokat megragadja, bárhol is játszik.