Márk

Az Exeter Egyetem zenekara vasárnap ad koncertet az Állatkertben

2005.04.14. 00:00

Programkereső

Az Állatkertben ad koncertet az angliai Exeter Egyetem tizennyolc tagú vonószenekara. Az április 17-i koncerten délelőtt 11 órától többek között Elgar és Vivaldi dallamai csendülnek fel.
9c1f22cf-03a1-470d-b652-2b687db8010d

Exeter University Chamber Orchestra – így hívják hivatalosan a délnyugat-angliai Exeter Egyetem vonószenekarát. A diákokból álló együttes tagjai az Egyesült Királyság különféle szegleteiből érkeztek, és nem mindegyikük készül zenésznek: akadnak közöttük angol szakosak, modern nyelveket tanulók és leendő pszichológusok is. A zenekar tagjai közül hivatásos zenésznek tehát lényegében csak a karmester, Paul McClure számít.

A zenekar repertoárja meglehetősen széles. Bachtól, Vivalditól kezdve Michael Tippettig vagy az észt Arvo Pärtig számos szerző műve szerepel palettájukon. Az Exeter University Chamber Orchestra minden esztendőben turnéra indul. Az elmúlt években Ausztriában, Belgiumban, Észtországban és Horvátországban jártak, idén tavasszal pedig Magyarországra látogatnak. Budapesti tartózkodásuk során április 17-én, vasárnap a Fővárosi Állat- és Növénykert Japánkertjében adnak rövid koncertet, amelyen az Állatkert látogatói számára ingyenes a részvétel.

Az állatkerti koncerten Edward Elgar és Johann Sebastian Bach egy-egy szerzeménye, valamint egy angol zeneművekből álló egyveleg mellett Antonio Vivaldi A négy évszak című művének hangjai is felcsendülnek majd. Emellett Jodie Robinson exeteri hallgató saját szerzeményét, a „Fallen”-t is bemutatja a zenekar.

Az állatkerti koncertek hagyománya XIX. századi kezdetekre tekint vissza, az 1920-as években pedig az akkoriban induló Magyar Rádió rendszeresen az állatkerti koncerteket vette fel sugárzásra, amint azt az LGT is megénekelte Szól a rádió című slágerében. A zenekar április 19-én 16 órakor a Közép-Európai Egyetemen ad koncertet.