Gábor, Karina, Ders

Trubadúr Lee Jeong-Wonnal

2005.04.14. 00:00

Programkereső

Ismét Budapesten lép fel a koreai tenorista, Lee Jeong-Won, akinek már Kalafként, Radamesként és Manricóként is tapsolhatott a hazai közönség. Április 14-én és 17-én újra Verdi A trubadúr című operájának címszerepét énekli az Erkel Színházban (a megbetegedett Kelen Péter helyett).
5fd7f85a-87b9-4b03-9a78-5952235cf84f

Lee Jeong-Won a szöuli Yon-Sei Egyetemen végezte zenei tanulmányait. A Koreai Nemzeti Opera színpadán Flotow Marta című operájában debütált. A hazai sikeres bemutatkozást követően Olaszországba költözött, és az ascoli Piceno Akadémián tökéletesítette tudását. 1998-ban első díjat nyert a nemzetközi Franco Corelli Énekversenyen, majd ezt követően az írországi Wexford Fesztiválon Puccini A nyugat lánya című operájának Dick Johnsonjaként aratott sikert. Számos nemzetközi megmérettetésen vett részt, amelyek közül kiemelten fontosak a Maria Callas, a Tito Schipa és a Giacomo Aragall nevével fémjelzett versenyeken aratott győzelmei. A Giacomo Aragall Énekversenyt követően a legendás szoprán, Montserrat Caballé partnereként szerepelt egy gálakoncerten Barcelonában, majd az olaszországi Folignóban Raina Kabaivanszka estjének vendége volt. Repertoárján elsősorban az olasz operairodalom hőstenor-szerepei találhatók, de Franciaországban olyan különleges műben is színre lépett már, mint Gounod Sába királynője című operája. A budapesti közönség előtt 2001 novemberében Kalaf szerepében aratott kiemelkedő sikert, így Puccini Turandot című operájának tenorhősét 2002-ben is elénekelhette az Erkel Színház színpadán, majd az Aida Radameseként és A trubadúr Manricójaként is hallhatta őt a magyar publikum.

A két előadás Leonórája Tokody Ilona lesz, Luna grófot az első este Kálmándi Mihály, a második, vasárnapi előadáson pedig Fokanov Anatolij kelti életre. Azucénát Szendrényi Katalin énekli, Ferrandóként Palerdi András lép színpadra, Inezt Bakos Kornélia alakítja. A Vámos László rendezte előadást – amelynek díszletét Csikós Attila, jelmezeit Vágó Nelly tervezte –, mindkét este Szabó Sipos Máté dirigálja.