Eleonóra

Látogatóban a dzsessz bölcsőjénél

2005.04.15. 00:00

Programkereső

A kedélyesen zseniális Leonard Bernstein óta mindenütt nagy sikert aratnak azok az ismeretterjesztő koncertek, amelyeken a muzsikához némi magyarázat – a komponistára, a stílusra, a megszólaló hangszerekre vonatkozó kommentár – is társul. Az ilyen hangversenyek általában két célcsoporthoz szólnak: gyerekekhez, akik most ismerkednek a (komoly)zenével, és azokhoz a felnőttekhez, akik eddig nem jártak koncertre, vagy ha igen, akkor szenvedtek tőle, de mégis maradt bennük egy kis nyitottság az új dolgok iránt.

Itthon az ismeretterjesztő koncert sokáig kötelező penzum volt – művésznek és közönségnek egyaránt. Kirendelte őket a Filharmónia, illetve az iskola vagy a vállalat, és alig várták, hogy vége legyen. Együtt unatkoztak: a művész a pódiumon, a publikum a nézőtéren. A kilencvenes években szerencsére ez megváltozott: a karmesterek közül Vásáry Tamás és Fischer Iván, a szólisták közül Fellegi Ádám jár élen az ismeretterjesztésben, s idővel szinte az összes zenekar elindított legalább egy ifjúsági bérletsorozatot; koncerteket rendeznek állatkertben és sétahajón, cukrászdában és botanikus kertben.

Az egyik legsikeresebb kezdeményezés az IBS Színpad Bon-bon matiné nevű sorozata: műfaji határokon átívelő, a stílusok között szabadon kalandozó, ötven-hatvan perces gyerekkoncertek, jó vendégművészek és egy állandó kamaraegyüttes, az IBS EUforikusok közreműködésével. Évek óta garantált telt házzal.

Lukácsházi Győző, a Bon-bon matinék (eredetileg tubaművész végzettségű) házigazdája most megint kitalált valamit: Scott Joplintól Gershwinig címmel a dzsessztörténet hőskorába, az 1900-as évek elejére kalauzolta a – jórészt középiskolás – közönséget; rövid, közérthető, mégis rengeteg információt hordozó szövegeivel. Kontra Zoltán zongorista remekül játszotta a ragtime-okat, bluesokat és szvingeket, a Hot Jazz Band frontembere, Bényei Tamás énekelt, a sok kitűnő hangszerelést készítő Balogh Sándor vezényelt. Pontosan azt kaptuk, amit egy a dzsessz bölcsőjénél tett bemutatkozó látogatástól várhattunk.