Fülöp, Evelin

A TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny 2004 nyertesei

2005.04.18. 00:00

Programkereső

A TransforMusic zenei project célja a komolyzene népszerűsítése s a különböző zenei műfajok, elsősorban az úgynevezett könnyűzene és komolyzene közötti kapcsolat erősítése, a műfajok közötti átjárás elősegítése. A pályázat rendkívül sikeresnek bizonyult: 27 országból 61 érvényes pályamű érkezett.
54f657d2-cd96-4210-85e1-3ee7404cc2ce

Az 1950-es ’60-as évek zenei forradalmat hoztak, amelynek eredményeképpen új könnyűzenei irányzatok jöttek létre. Ebben az időszakban született meg a beat- és a rock zene, amelyek meghatározták a XX. század második felének, s napjaink zenei fejlődését. Az azóta eltelt időszakban a könnyűzene rendkívül gazdag zenei anyagot, dallamot, ritmusformát, technikát halmozott fel, s ezek jelentős része mára a zenei kultúra szerves részévé vált. Ugyanakkor mind a mai napig nem sikerült lebontani az úgymond könnyű- és komolyzene közötti falat. Természetesen a crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a két műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú, s egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki. A másik irányba alig történt lépés, azaz elenyésző azon könnyűzenei alkotások száma, amelyek komolyzenei művek létrehozására inspirálták volna a szerzőket. Ezen folyamat elindítására írták ki 2003 decemberében TransforMusic címmel a nemzetközi komolyzenei zeneszerző pályázatot, amelynek célja az volt, hogy a komolyzene különböző területein dolgozó zeneszerzők olyan zeneműveket hozzanak létre, amelyek „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született könnyűzenei alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb paramétere szolgál. Nem szolgai módon történő feldolgozásokat vártak a pályázóktól, hanem azt, hogy a klasszikus zene eszközrendszerét alkalmazva, forrásként a könnyűzene világát felhasználva eredeti műveket hozzanak létre.

A beérkezett műveket nemzetközi zsűri bírálta el, amelynek tagjai voltak Zygmunt Krauze (Lengyelország, a zsűri elnöke), Harri Wessman (Finnország), Hollós Máté (Magyarország), Madarász Iván (Magyarország), Vásáry Tamás (Magyarország).

A zsűri az alábbi négy szerzőt részesítette egyenként 1500 eurós díjazásban:

Matt van Brink (USA): Whims and Whisps (for Flute, clarinet/bass clarinet, piano, percussion, violin, violincello, and contrabass)
Szabó Barna (Magyarország): Septet
Roussi Draguiev Tarmakov (Kanada): With Feeling of the Beauty of the Tango (for amplified or electric violin and Orchestra)
Rózsa Pál (Magyarország): A Gyöngyhajú lány négy romantikus álma (Vonósnégyes)

A díjazott műveket gálakoncerten mutatták be 2005. április 14-én a Honvédelmi Minisztérium Kulturális és Szabadidő Központjában, továbbá a díjazott művek a közeljövőben CD-n is megjelennek.

A TransforMusic 2005 évi zeneszerző versenyét John Lennon emlékére írták ki, s ennek keretében olyan műveket kértek a pályázóktól, amelyek olyan számokból építkeznek, amelyek szerzője vagy társszerzője John Lennon volt. A pályaműveket június 30-ig lehet beküldeni, s a díjazott műveket még az idén decemberben gálakoncerten mutatják be.