Benedek

Kukely Júlia negyedszázados jubileuma

2005.04.18. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház Liszt-díjas magánénekesnője az Erkel Színház 2005. április 19-i, keddi előadásán, a Tosca címszerepében ünnepli pályafutásának 25. évfordulóját. A Nagy Viktor rendezte előadás, amelynek díszletét Vayer Tamás, jelmezeit Vágó Nelly tervezte, Kovács János dirigálásával hangzik fel, s Cavaradossit Berkes János, Scarpiát pedig Fokanov Anatolij alakítja.
47e2d495-7c72-4a31-9b41-504354b7e820

Kukely Júlia a Liszt Ferenc Zeneakadémián Sziklay Erika növendéke volt. Kiemelkedő sikerrel szerepelt az 1975-ös Dvorák Énekversenyen, valamint az 1981-es philadelphiai Pavarotti Énekversenyen is. Számos koncertpódiumon és operaszínpadon aratott sikert Európában és a tengerentúlon. Többek között Párizs, Frankfurt, Bregenz, Athén, Berlin, Prága és Helsinki közönsége ünnepelte őt. A Bregenzi Nyári Fesztiválon A denevér Rosalindájaként és A cigánybáró Szaffijaként mutatkozott be. Számos nagy karmester – köztük Doráti Antal, Giuseppe Patané és Ferencsik János – vezényletével is színpadra léphetett. Közreműködésével több televíziós operafelvétel készült.

Repertoárján az operaszerepek mellett Mozart-, Schubert-, Schumann-, Dvorák-, Bartók- és Liszt-dalok, oratóriumok is megtalálhatók. A kritikusok már pályája kezdetén méltatták tehetségét. A Hoffmann meséiben bravúrosan alakított egyidejűleg négy szerepet, amely után Abody Béla azt írta, hogy „a sokszínű, sokértelmű, gazdag nőiesség mögött valami mindent összetartó határozottságot érez a hallgató. Profi.”

Karrierjének egyik meghatározó állomását jelentette Violetta szerepe a Traviátában. Fehérvári László írta róla, hogy „az övéhez hasonló, szenvedélyesen szerető és szenvedélyesen élni vágyó Violettával ritkán találkozunk.” A 25. jubileum alkalmából a Convention Budapest Classic exkluzív CD-t jelentetett meg Kukely Júlia dal- és operafelvételeiből.