Gábor, Karina, Ders

A Borbély Műhely eMeRton-díjas

2005.04.19. 00:00

Programkereső

A tizennyolcadik alkalommal kiosztott eMeRton-díjátadón jazzkategóriában a Borbély Műhely kapta az elismerést a nemrégiben a BMC gondozásában megjelent Mesélia Hill című albumáért. A díjról, amelyet 1986-ban a Magyar Rádió alapított, minden esztendőben szakemberek alkotta zsűri dönt titkos szavazással. A díjátadásra április 15-én, a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban került sor.

A zenekar vezetője, Borbély Mihály a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán klasszikus klarinét, illetve dzsessz szaxofon szakon tanult, ehhez a két hangszerhez azóta is hű maradt (szoprán és tenor szaxofonon is játszik). Ám ezekhez, továbbá a tárogatóhoz és a népi furulyákhoz különleges fúvós hangszerek jöttek, például a kaval, a fujara, az okarina. Borbély Mihály a Vujicsics együttes alapító tagja volt, s ma is erősek a népzenei kötődései. Különböző formációkban és szólistaként is fellépett nagy fesztiválokon, közreműködött számtalan lemezen. Játszott például Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, de muzsikált többek között Dresch Mihály szaxofonossal, Gonda Jánossal, Grencsó Istvánnal, Kőszegi Imrével, Oláh Kálmánnal, Ráduly Mihállyal, Herbie Mann-nel, Jiri Stivinnel, Zbignew Namyskolvszkyval - és például a Nemzeti Filharmonikusokkal. Ő hozta létre a Borbély műhelyt és a Quartet B elnevezésű zenekart.

1988-ban a Karlovy Vary Dzsesszfesztiválon a legjobb szólista elismerést kapta, 2000-ben a Vujicsics együttes és a Hungarian World Music Orchestra tagjaként is eMeRTON díjjal ismerték el. 1979 óta tanít, 1990 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma már egyetem) jazz tanszakán.

078f1d37-57b5-420a-b2a6-eec759bf64c8

A Borbély Műhely három éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A jelenlegi felállásban egy esztendeje játszanak együtt. Tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Cseke Gábor (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob, ütőhangszerek).