Alfréd

Az Európai Zenei Tanács konferenciája Budapesten

2005.04.20. 00:00

Programkereső

A Magyar Zenei Tanács látja vendégül idén az Európai Zenei Tanács szakmai konferenciáját és éves gyűlését Budapesten. Az április 22-24. között megrendezett tanácskozás témája: „Many Musics in Europe”.
49283cfe-61fb-49c4-b634-d7db81e13af1

A Many Musics in Europe (Sokféle zene Európában) című kongresszus célja az európai politikai intézmények és a zenei szervezetek képviselői közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése lesz. A rendezvény rávilágít az európai zenei szektor sokszínűségére. A résztvevő politikusok, zenei szakemberek és ifjúsági szervezetek képviselői tapasztalataik ismertetésével járulnak hozzá a zene és a kultúra európai hatásáról kialakított kép egészéhez.

Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács és Schanda Beáta, az Európai Zenei Tanács elnökének köszöntője után Christina Coker, az Egyesült Királyságban működő National Foundation for Youth Music (Országos Ifjúsági Zenei Alapítvány) főigazgatója mondja el a rendezvény programbeszédét.

Az ezt követő vitafórumokon a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy végiggondolják, milyen szerepet játszik a kulturális sokszínűség a globalizálódó világban, milyen különleges igényei vannak Európa különböző zenei irányzatainak, és milyen eszközök állnak rendelkezésre e sokszínűség megtartásához. Az érdekes témájú workshopok gyakorlati ismereteket kínálnak a forrásbevonással, az ifjúság részvételével, a művészek mobilitásával kapcsolatban.

A rendezvény lehetővé teszi a közvetlen tapasztalatcserét és ismeretátadást, lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők szorosabbra fűzzék kapcsolataikat az Európa egyéb országaiban működő zenei szervezetekkel. Az információs és hálózati piacon az EMC tagjai bemutathatják sokoldalú tevékenységüket; a tagok munkájának megismerését a követendő gyakorlatot illusztráló példák bemutatása teszi még teljesebbé.

A zenei sokszínűséget két kiemelkedő koncert demonstrálja. Péntek este a Magyar Zenei Tanács Magyarország különböző zenei stílusait és együtteseit mutatja be. Szombat este a kongresszus résztvevői ellátogathatnak a közelmúltban átadott Művészetek Palotájába, és meghallgathatják a híres és lenyűgöző afrikai énekesnő, Cesaria Evora előadását.

Az Európai Zenei Tanács (EMC) a Nemzetközi Zenei Tanács (IMC) regionális csoportja, melynek fő célkitűzése mindennemű zene promóciója, támogatása. Az EMC-vel és a kongresszussal kapcsolatban további információk az alábbi oldalon találhatók.