Bernát, Felícia

!ROMANTIKA?

2005.04.20. 00:00

Programkereső

A romantika elnevezés a francia roman (regény), illetve az angol romantic (regényes) szavakból ered. A kifejezés valószínűleg a német Karl Wilhelm Friedrich Schlegeltől származik, aki a XVIII. század végén nevezte romantikusnak azt az irodalmi irányzatot, amelyet az elveszett harmónia utáni vágyakozás és belső nyugtalanság jellemez.
484f8c93-9ddc-43d6-8e4f-549573fb195e

Az ő értelmezésében romantikusnak tekintették az antik, klasszikus művészet felbomlását követő időszakot – a középkortól az új koron át, egészen a francia forradalom utáni nemzedékig bezárólag. Hegel viszont, amikor romantikus művészeti formáról beszél – azt leválasztva a klasszikus művészetről –, belsőleg problematikus művészeti korszaknak, illetve a „művészet végének” tekinti.

A későbbiekben a szó jelentése esztétikai értelemben tovább szűkül: tiltakozás a kibontakozó pragmatikus polgári világ prózaisága, az elidegenedés ellen, reakció a klasszicizmus szigorú, zárt szabályaira. Eszményekért, magasztos célokért való lelkesedés, nagy érzések iránti vonzódás. A korai romantikus irodalom (az angol „tavi iskola”, a német „jénai romantika” vagy a Schlegel fivérek Athenaeum című folyóirata) a menekülés vágyát fejezi ki a valóság elől a költészetbe, az antikvitásba, a költőinek festett lovagvilág álmaiba vagy a népköltészet tündérvilágába.

A romantika második hulláma a társadalmi haladás, a nemzeti függetlenség és a polgári átalakulás igényét tűzte zászlajára és főleg a közép-kelet-európai régióban hódított. A zenetörténetben a romantika elnevezés jóval hosszabb korszakot jelöl Schuberttől, Berliozon, Liszten, Chopinen, Wagneren át Mahlerig és az újromantikus Richard Straussig.

De vajon mit jelent a romantika szó 2005-ben? Mire gondolunk a kifejezés hallatán? Létezik-e XXI. századi romantika? A Művészetek Palotájában május 1-11. között megrendezendő !Romantika? fesztivál különböző műfaji besorolású, különböző korokban született, romantikusnak gondolt vagy éppen deklarált műveket tűz műsorára gondolatébresztő jelleggel. Így békésen megférnek egymás mellett Chopin művei Bogányi Gergely tolmácsolásában, a hollywoodi filmtémák nagyzenekari változatai, Weber Bűvös vadásza, Vukán György romantikus jazz variációi vagy akár a mai új-romantikus divat-irányzatok bemutatói.

A cél egyrészt az összegzés, hiszen az eddigi romantikus művek, alkotók velünk vannak, beépültek a romantikáról alkotott képünkbe, s egyúttal mértékadók is. Másrészt a fesztivál szervezői a jövőben szeretnék kiszélesíteni a palettát, és olyan produkciókat meghívni a Művészetek Palotájába, amelyek a szó jelentésének kísérleti, illetve mai értelmezésével kapcsolatosak.

PROGRAM

Május 1. 20:00 Nemzeti Hangversenyterem
„Emlékpróba” – Bródy János koncertje

Május 4. 19:30 Nemzeti Hangversenyterem
Bogányi Gergely Chopin-estje

Május 5. 17:00 és 22:00 Főlépcső
„Neo-Romantika” – divatbemutató

Május 5. 19:00 Fesztivál Színház
Vukán György, Horgas Eszter és a Budapest Táncszínház előadása
Vukán György: Hommage a Gershwin – kompozíció Gershwin műveire
Vukán–Chopin: Vizuális hangjegyek

Május 6. 19:00 Fesztivál Színház
Weber: A bűvös vadász
Az Auris Társulat operaelőadása (bemutató)

Május 8. 19:00 Fesztivál Színház
Weber: A bűvös vadász
Az Auris Társulat operaelőadása

Május 10. 19:00 Fesztivál Színház
Weber: A bűvös vadász
Az Auris Társulat operaelőadása

Május 11. 20:00 Fesztivál Színház
René Aubry (Franciaország) koncertje