Alfréd

Budapesten a Golden Gate Quartet

2005.04.21. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Hangversenyteremben ad koncertet május 3-án, este nyolc órától a Golen Gate Quartet. Az afro-amerikai gospel legnépszerűbb, világszerte elismert énekegyüttesét, a Golden Gate Quartetet hetvenegy évvel ezelőtt, Virginia államban alapította – akkor még The Golden Gate Jubilee Singers néven – a helyi Booker T. Washington Egyetem négy muzikális diákja. Művészeti vezetője kezdettől (1998-ban bekövetkezett haláláig) Orlandus Wilson, a karizmatikus erejű énekes-zeneszerző volt.
c00f41c7-a34b-49c9-aa95-fa831477ebd8

A kvartett a harmincas években kizárólag templomokban lépett fel, de rövid idő alatt gyökeresen átalakította a tradicionális egyházi gospel–repertoárt, s produkcióiban a liturgikus stílust a modern jazz, sőt később a rock and roll és a rhythm and blues elemeivel ötvözte. A negyvenes években már templomi keretektől független koncert-együttesként járták a világot, majd 1959-ben átköltöztek Európába. Azóta a kvartett székhelye Franciaország. A Golden Gate a XXI. században már az alapítók fizikai jelenléte nélkül, de szellemi örökségüket folytatva és továbbfejlesztve terjeszti koncertjein az Örömhírt.

A budapesti koncerten fellép Clyde Wright (tenor, gitár), Paul Brembly (bariton, gitár), Frank Davis (tenor), Richard Philips (basszus), valamint Daniel Pines (zongora, billentyűsök), Joel Gerard Rocher (basszusgitár) és Pascale Riou (dob).