Edina

Chopin, Pleyel, Szilasi

2005.04.24. 00:00

Programkereső

Szilasi Alex zongoraművész Pleyel-zongorán szólaltatja meg Chopin és Pleyel műveit április 28-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A „Zeneszalon esték” keretében megrendezett koncerten a Zeneszalon Kamaraszimfonikusok közreműködnek.
b8c8f3be-6e92-4d98-859a-1b2d76ac92b0

Frédéric Chopin 1832-ben Camille Pleyel barátsága révén került a párizsi szalonélet középpontjába. A Pleyel szalon egyike volt a város nagypresztizsű hangversenytermeinek, nemcsak az ott megjelenő értő társaság, de az akkortájt fénykorát élő hangversenyzongorák miatt is. Édesapja halála után Camille Pleyel vette át és fejlesztette még magasabb szintre a zongoraüzletet. Egész Európában, a nemesi udvarokban, Észak- és Dél-Amerikában, sőt, keleten is Pleyel zongorákon szólaltak meg a kor remekművei. Chopin maga olyan tisztelettel viseltetett a Pleyel zongorák iránt, hogy zenéjét csak ezeken a hangszereken találta igazán hitelesen megszólaltathatónak.

Camille Pleyel zeneszerző és vállalkozó apja nyomdokain haladva maga is ügyes üzletember volt, de emellett hírneves zongoristaként is ismerték. Nem csoda tehát, hogy az érzékeny pianista és a muzikális gyáriparos életre szóló barátságot kötött. Pleyel volt az, aki a művész halála előtt pár hónappal, 1849-ben a koncertezéstől visszavonult, már halálos beteg Chopin utolsó koncertjére összehívott egy szalonnyi közönséget. A Pleyel gyár két évszázados története során sok csúcsot és hullámvölgyet megjárt. A kezdetek nagy lendületét a boldog békeévek végéig sikerült megőrizni, majd a háborúk, a gazdasági világválság és a zongoraipar általános recessziója megtépázta a márka hajdani hírét. A letűnt század végéig kellett várni, hogy a Pleyel név újra erőt sugározzon, és ismét elfoglalja a koncerttermekben az őt megillető helyet. Kevés zongorista vállalkozott az utóbbi időkben arra, hogy a ma már ritkaságszámba menő, legendás Pleyelek egyikén szólaltassa meg repertoárját.

Szilasi Alex vállalta a kihívást. 1993-as diplomahangversenyén Chopin keringőit tűzte műsorára, és Chopinhez való hűsége azóta is töretlen. Megtudva, hogy a Pleyel gyár újból gyárt hangversenyzongorákat, 2005-ben a Fuzeau Zeneműkiadóval támogatásával együttműködést kezdeményezett a francia gyárral, hogy a 2010-es Chopin-évfordulóra Pleyel zongorán vegyék fel a művész teljes életművét, és adják ki közösen faximile kiadásban. A mostani hangversenyen egy muzeális Pleyel hangszeren mutatja be a Chopin első párizsi fellépésének műsorán szereplő zenekari műveket, és a szervezők reményei szerint 2006-ban már a gyár új P280-as hangversenyzongoráján folytathatja majd a most kezdődő sorozatot.