Bernadett

Zubin Mehta

2005.04.25. 00:00

Programkereső

Bombayban született 1936. április 29-én. Zenész családban nevelkedett: édesapja, Mehli Mehta alapította a Bombay-i Szimfonikus Zenekart, illetve zenei igazgatója volt a Los Angelesi Ifjúsági Szimfonikus Zenekarnak.
285a6cef-1aab-47af-ba2c-1f88b6994fea

Zubin Mehta tizenhat éves korában került a Bécsi Zeneakadémiára, ekkor kezdődött karmesteri karrierje. Kilenc évvel később már a Bécsi Filharmonikusok karmesteri pulpitusán állhatott, nem sokkal később a Berlini Filharmonikus Zenekart is vezényelte. Zeneigazgatója volt a Montreali Szimfonikus Zenekarnak, a Los Angelesi Filharmonikus Zenekarnak, az Izraeli Filharmonikus Zenekarnak és a New Yorki Filharmonikus Zenekarnak.

Rendszeresen vezényel Európa legfontosabb operaházaiban: Covent Garden, Bécsi Staatsoper, milánói Scala. A firenzei Maggio Musicale Zenekarhoz fűződő szoros kapcsolata nyomán az 1986-os szezon óta számos nagyszabású koncert és operaciklus jött létre - olyan produkciók, mint Wagner Ringje, a Mozart-Da Ponte trilógia, Schönberg Mózes és Áronja (az előadás elnyerte az Abbiati kritikusok díját), valamint a Turandot pekingi bemutatója. A zenekarral számos nemzetközi turnén vett részt és több lemezfelvételt is készített.

Két alkalommal, 1990-ben és 1995-ben ő vezényelte a híres bécsi újévi koncertet. Az ő vezényletével jött létre két nagysikerű televíziós produkció: Puccini Toscája és a Traviata „párizsi közvetítése”. Több jelentős kitüntetés díjazottja, a müncheni Bajor Opera, valamint az Izraeli Filharmonikusok zeneigazgatója.