Eszter, Eliza

A Berlini Filharmonikusok Magyarországon

2005.04.26. 00:00

Programkereső

A világ egyik legrangosabb szimfonikus együttese, a Berlini Filharmonikus Zenekar Európa-koncertet ad 2005. május 1-jén, 11 órától a Magyar Állami Operaházban. A hangversenyt az együttes főzeneigazgatója, napjaink egyik legünnepeltebb karmestere, Sir Simon Rattle vezényli, szólistája a világhírű görög hegedűművész, Leonidas Kavakos. Korlátozott számban még kaphatóak jegyek a koncertre.

A koncerten felcsendül Hector Berlioz: A kalóz – nyitány, op. 21; Bartók Béla: II. hegedűverseny és Igor Stravinsky: A tűzmadár című műve. A korlátozott számban kapható jegyek ára 2.000 forinttól 18.500 forintig terjednek, internetes vásárlásra az Operaház honlapjának Jegyinformáció oldalán keresztül van lehetőség.

A Berlini Filharmonikusok fennállásuk óta másodszor adnak koncertet Magyarországon. Május 1-je a zenekar megalakulásának a napja, amelyet 1991 óta hagyományosan egy európai nagyvárosban tartandó hangversenyükkel ünnepelnek. Céljuk, hogy fellépésükkel felhívják a figyelmet egy-egy olyan országra, illetve városra, ahol Európa kulturális, zenei értékeit magas színvonalon képviselik, méltó módon ápolják, és mindezt szívesen mutatják meg a világnak is.

e1f9a62a-bd1b-470f-82b8-e22f8bd9f84f

2005-ben Budapestet választották helyszínül. Az elmúlt másfél évtizedben felléptek pl. Prágában, Madridban, Londonban, Szentpétervárott, Stockholmban, Krakkóban, Isztambulban, Palermóban, Lisszabonban és Athénban. Az Európa-koncert elnevezéssel zajló komolyzenei eseményt a világ méltán híres karmesterei dirigálták, többek között Zubin Mehta, Bernard Haitink, Daniel Barenboim, Claudio Abbado.
A hangversenyt megelőzően filmfelvétel készül Magyarország nevezetességeiről, kiemelkedő kulturális programjairól, a helyszínül szolgáló városról és az Operaházról. A felvételt a koncert előtt, illetve a szünetben vetítik. A teljes hangversenyt élőben közvetíti a Berlini Filharmonikusok médiapartnere, az Euroarts/Rbb. A közvetítést a tervek szerint 8-10 európai ország televíziója veszi át, felvételről pedig mintegy 25-30 országban láthatják majd a Budapesten rendezett rangos koncertet. A televízióban sugárzott anyag része lesz természetesen az a filmfelvétel is, amely az országot, a várost mutatja be, így kulturális értékeinkről Európa határain kívül is hírt tudunk adni, hiszen sok éves gyakorlat, hogy a Berliner Philharmoniker európai koncertjeinek, valamint helyszíneinek film-, illetve televíziós felvételeit átveszik többek között az Egyesült Államok, Japán, Kína, Korea és Ausztrália különböző TV csatornái.

A hangverseny műsorával is tiszteleg a magyar zenekultúra előtt, hiszen éppen Bartók Béla hegedűversenyét játssza a világhírű művész, Leonidas Kavakos.