Csilla, Noémi

Fémből faragott táncjáték

2005.04.26. 00:00

Programkereső

A Steel sajtóanyaga azt írja, hogy az ExperiDance Tánctársulat éltető, hozzáértő és leghitelesebb kritikusa a közönség. Ezek után nem tudom eldönteni, hogy vajon hitelesnek és hozzáértőnek tarthatom-e magamat, mert bár a közönség része vagyok, de kritikát is írok.

Ennél nagyobb fejtörést csak az okoz nekem, hogy miről is szól a Steel – A fém legendája. Az ötletgazda és forgatókönyvíró Manfredo Cicigoi szerint "egy történelem előtti korban" a fém két, sziámi ikrekként összenőtt szelleme egy barlang mélyén raboskodott. A szabadulás után egy professzor, az asszisztense és egy gnóm végigüldözi az emberiség történelmén a két szellemet, akik közben egymással is harcba keverednek, mert az egyikük maga a Jó, a másikuk pedig a megtestesült Gonosz. Ha esetleg megakad a cselekményfolyam, a NOX együttes szólóénekesnője mikrofont ragad, és elénekel egy szerelmes dalt.

A fém a közös Akhilleusz pajzsában, az erényövben, a talicskában, a vekkerórában, a lokomotív belsejében, a fémkeretes üvegajtóban és a fanyelű baltában. A fémtárgyak megjelenéseit viaskodó vagy menekülő szólisták és kartáncosok kísérik, akik ritmusképleteket kopognak minden végtagjukkal, esetleg párostánc-motívumok előadásával kísérleteznek. Román Sándor valamikor kitűnő táncokat komponált, színpadi műveiből áradt a könnyedség, a humor. Román éltető, hiteles nézője szeretnék lenni újra, ezért abban reménykedem, hogy a Steel nem az alkotói fantáziájának végleges berozsdásodását fémjelzi.