Béla

Már a próbákra is várják a közönséget a filharmonikusok

2005.04.27. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok következő évadjának egyik különlegessége lesz az a nyilvános próbasorozat, amelyet Kocsis Zoltán főzeneigazgató megfogalmazása szerint a közönség igénye hívott életre.

Nagy művészeti vasárnapot rendez május 8-án égen, földön, levegőben a Nemzeti Filharmónia és a Ludwig Múzeum. A Tudományos Akadémiától délelőtt is, délután is hajó indul a Dunán a Művészetek Palotájához, és már a fedélzeten is műsor várja a családokat, csakúgy, mint a Palotában. Felnőttek és gyerekek is találnak őket érdeklő programokat.

Szép, kerek műsor kerekedik ki már magukból a kerek évfordulókból is. Bartók Béla halálának 60. évfordulója szeptemberben lesz, aztán márciusban lesz 125 éve, hogy megszületett. Szokolai Sándor nemsokára 75 éves, Kurtág György februárban 80. Nem is folytatom, hosszú lenne, de ezen belül is lesz meglepetés, például Bartók kétzongorás versenye, amit nem nagyon hallott senki még, nálunk legalábbis. Vagy Kurtág oratóriumának a Csüggedés és keserűség dalainak hazai bemutatója.

Ennek már most megkezdte, és minden nap tartja próbáit a 20 éves Nemzeti Énekkar, és nemcsak azért, mert orosz költők, Lermontov, Jeszenyin, Ajtmatov verseinek eredeti szövegét meg kell tanulni, hanem mert zeneileg is olyan nagy feladat. A nehezebb művek jobb megismerése érdekében ezek próbáira is beengednek majd hallgatókat, egyelőre három ilyen művet szemeltek ki. Társművészetekkel is összefognak, például a Bábszínház társulatával adják elő a szeptemberi évadnyitón a Fából faragott királyfit. Kocsis Zoltán ezt így indokolta.

- Sokat járok a Bábszínházba újabban, mert gyerekek a vendégek, és minden alkalommal hihetetlen élményben volt részem nekem is. Megkockáztatom, hogy a Fából faragott királyfi esetében a Bábszínház előadása talán még jobb, mint amivel az Operaházban lehet találkozni – vélte Kocsis Zoltán. Olyan elemeket is be tud csempészni az előadásba, amelyre a leggondosabb vagy legkörültekintőbb rendezés révén sincs lehetőség az Operaházban. Például nagyon tetszik nekem, amikor a királyfit úsztatják a patakban, és különösen azoknál a részeknél, amikor a patak visszahúzódik, mert úgy akkor ragadja el őt teljes mértékben a patak, amikor az nyugalmas.