Edina

Nigun feat. Daniel Zamir

2005.04.27. 00:00

Programkereső

A zsidó zene következő lépcsőfoka A Nigun zenekar a világhírű izraeli szaxofonossal, Daniel Zamirral lép fel május 10-én este nyolc órától a Millenáris Fogadóban. A koncerten a Nigun vezetőjének, Párniczky Andrásnak és Daniel Zamirnak saját szerzeményei, valamint hagyományos kelet-európai gyökerű zsidó zenék feldolgozásai lesznek hallhatóak.

A Nigun a kelet-európai zsidóság zenei hagyományát eleveníti fel, a tradicionális dallamokat jazz- és szabad, improvizatív elemekkel ötvözi. Munkásságuk egyedülálló Európában. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése jazz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és kiadója, a Tzadik köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál.

5fa211c1-7977-4001-b2b1-87ad4d4e5ad6

Zamir 2004 nyarán járt először Magyarországon: saját zenekarával a Sziget Fesztiválon lépett fel. Párniczky és Zamir művészeti koncepciója és zenei hozzáállása nagyon hasonló, a személyes találkozásból közös elhatározás született: 2005-ben szeretnének egy közös koncertet adni, majd egy közös albumot rögzíteni. A zenészek a jazzt ötvözik varázslatos improvizációkkal és a zsidó zenével, amelynek eredményeként egy mélyreható imádság jön létre. Ez a szintézis egy teljesen újszerű és egyedi, mégis a közép-kelet-európai hagyományokra épülő zenei szövetet eredményez, a hagyományok megőrzése mellett egyben új értékek teremtése is a cél. Az együttes olyan zenei, kulturális, vizuális és spirituális élményt nyújt, amely bármely korú, kultúrájú és vallású emberre nagy hatással van.

A koncerten fellép: Daniel Zamir (szaxofon), Párniczky András (gitár), Bacsó Kristóf (szaxofon), Barcza Horváth József (bőgő), Baló István (dob)
Jegyár: elővételben 1000, a helyszínen az előadás kezdete előtt 1200 forint