Márk

Gyógyító hagyomány

2005.04.28. 00:00

Programkereső

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye “Gyógyító hagyomány - A népi kultúra elemeinek integrálási lehetősége a modern lelkiegészség-kultúrába és gyógyító munkába" címmel konferenciát rendez május 18-án a Hagyományok Házában.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A lelkiegészség-kultúra különböző területein dolgozó szakemberek (pszichiáterek, pszichológusok, rehabilitációs szakorvosok, különböző mentálhigiénés és terápiás szakemberek) az utóbbi években egyre nagyobb számban ismerték fel azt, hogy az ún. falusi-paraszti kultúra a szűkebben vett kulturális értelmezésen túl felfogható egy jól működő testi és lelki egészségvédő rendszernek is, amelynek több eleme harmonikusan beépíthető a modern mentálhigiénés és pszichoterápiás munkába (a tárgyalkotó népművészet; az ének, zene, tánc; a mesék, mondák és avatási rítusok; a hagyományos gyógyító tudás szomatikus és pszichoterápiás hatótényezői).

E szakmai lehetőségek és törekvések szerencsés módon találkoztak az utóbbi évtizedekben megerősödő, a néphagyományt a városi kultúrában továbbörökítő szakma képviselőinek érdeklődésével, amelynek eredményeként egyre több népművész, énekes, táncos és zenész ismerte fel, hogy tudása nemcsak hagyományőrző és művészi értékkel, hanem gyógyító erővel is bír.

A konferencia fő célja, hogy a témában már tapasztalatokat szerzett szakemberek segítségével bemutassa e szakmai lehetőség eddigi eredményeit, és választ keressen a következő kérdésekre: 1. A magyar népi kultúra elemei közül melyek építhetők be, és hogyan, a mentálhigiénés, pszichoterápiás és egyéb gyógyító munka különböző formáiba? 2. Milyen szakmai, szervezeti és tudományközi együttműködés szükséges a továbblépés érdekében?

A konferencia előadói közt megtalálhatók pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, néprajzkutatók, népművészek, énekesek, táncosok és zenészek.

Jelentkezni lehet levélben, faxon, telefonon, e-mailben és a Hagyományok Háza honlapjáról letölthető jelentkezési lap visszaküldésével. A részvételi szándékot feltétlenül jelezni kell a szervezők felé. A konferenciára a belépés díjtalan.

Jelentkezési határidő: 2005. május 10. További információk az alábbi számokon kaphatók: tel.: 201-4492, fax: 201-5164, Hoppál Dorottya: (20) 943-9768, Takács András (20) 458-7332.