Alfréd

A Nemzeti Filharmonikusok 2005/06-os szezonja

2005.04.29. 00:00

Programkereső

A 2005-2006-os évad lesz a Nemzeti Filharmonikusok első teljes szezonja új otthonukban, a Művészetek Palotájában, ahova januárban költöztek be, s ahol végre helyet kapott az intézmény valamennyi részlege: a zenekar, az énekkar, a kottatár és az adminisztráció.
40c49101-df55-49ad-9824-05c1f6dbdae2

A következő évad összes nagyzenekari bérleti hangversenyét a csodálatos akusztikájú Nemzeti Hangversenyteremben rendezik. Hat-hat koncertből álló Ferencsik- és Klemperer-bérletük mellett meghirdetnek egy harmadik, ugyancsak hat hangversenyből álló sorozatot is, amely a húsz éves Nemzeti Énekkart állítja középpontba: e jubileumi bérlet minden egyes előadásán elhangzik majd egy-egy oratorikus mű, s mellette néhány alkalommal egy-egy zongoraverseny vagy más zenekari darab is.

A nagyzenekari koncerteken számos nagyszerű külföldi és magyar vendégkarmester és -szólista is fellép, többek között Leopold Hager, John Axelrod, Alan Buribayev, Michail Jurowsky, Misha Santora és Peskó Zoltán karmester, Kun Woo Paik, Ingrid Fliter, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Mocsári Károly, Oravecz György és Zsoldos Bálint zongoraművész, Pekka Kuusisto és Kokas Katalin hegedűművész (utóbbi most brácsaművészi minőségében), Perényi Miklós gordonkaművész, valamint kiváló énekesek egész sora, Gunji Tadayoshitól és Fokanov Anatolijtól Wiedemann Bernadettig és Korondi Annáig. Természetesen több hangversenyt vezényel Kocsis Zoltán, kettőt Antal Mátyás, egyet pedig Berkes Kálmán.

A Művészetek Palotája kisebb termébe, a Fesztivál Színházba „Varázsdallal, muzsikával” hívják, várják a 7-14 éves gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket 2006 tavaszán. E három vasárnap délelőtt Novák János vezetésével valóban a zene varázslatával ismerkedhetnek meg mindazok, akik bérletet váltanak erre a sorozatra.

Folytatódik az NFZ tagjai által szerkesztett és összeállított, az idei évadban elindított kamarazenei sorozat az MTA Dísztermében. A tapasztalatok azt mutatják, e bensőséges hangulatú koncertek még közelebb hozzák egymáshoz a muzsikusokat és közönségüket.

A jövő évad bérleteiből a Nemzeti Filharmonikusok Baráti Körének tagjai már a nyilvános árusítás megkezdése előtt vásárolhatnak, május 9-től viszont az ismert budapesti jegyirodákban mindenki hozzájuthat a bérletekhez. Ezek május 2-tól a Nemzeti Filharmonikusok honlapján is megtalálhatók. A teljes programot tartalmazza (magyarul és angolul) a Nemzeti Filharmonikusok könyvnyi vastagságú, CD-formátumú Koncertnaptára is, amely beszerezhető a jegyirodákban, illetve a kulturális élet más színterein. Felvilágosítás telefonon: 411-6651, e-mailen: info@filharmonikusok.hu

Nyári Beethoven-estek Martonvásáron

Immár 47 éve minden nyáron felcsendülnek Beethoven művei Martonvásáron, a Brunszvik-kastély festői szépségű parkjában, ahol idén is a Nemzeti Filharmonikusok várják a komponista magyar és külföldi rajongóit. Három egymást követő szombaton, 2005. július 16-án, 23-án és 30-án este 7 órától hallgathatja meg a közönség Beethoven megunhatatlan műveit: 16-án a III. Leonóra-nyitányt, valamint az I. és az V. szimfóniát Ondrej Lenard vezényletével, 23-án a III. szimfóniát és a Kismartoni misét Kesselyák Gergely, 30-án a Karfantáziát és a IX. szimfóniát Antal Mátyás dirigálásával. E koncertekre a jegyek árusítása a jövő évi bérletekével egy időben, május 9-én kezdődik.