Hella

Páratlan Péntek a Duna Művészegyüttessel

2005.04.29. 00:00

Programkereső

Hazai néptánchagyományaink egyik legnépszerűbb megjelenítője az 1957-ben alakult BM Duna Művészegyüttes, melynek folklórműsorát legközelebb május 6-án 19:00 órától a Hagyományok Házában láthatják az érdeklődők. Az előadás után a Magyar Táncház-klubban a Méta együttes játszik.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A Duna Művészegyüttes tagjai kiváló tudású hivatásos táncosok és hangszeres művészek. Az együtteshez tartozik a harminc fős tánckar és a héttagú népi zenekar. Az együttes a hiteles néptánc dinamikus tolmácsolásában és folyamatos táncszínházi feldolgozásaiban egyaránt korszerű előadói és alkotói megjelenítésre törekszik. E kettősségnek köszönhető, hogy szemléleti módja és műhelymunkája mindenkor nyitott.

A Hagyományok Háza 2001 novemberében indította el Magyar Táncház elnevezésű klubját, mellyel 2005-ben is heti rendszerességgel jelentkezik. A rendezvény alkalom és helyszín arra, hogy a hivatásos együttesek táncosa, zenészei és a műfaj iránt érdeklődők randevút adjanak egymásnak. A meghívott, gyakran határon túli adatközlő táncosok és zenészek szereplését a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei segítik, állandó vendégként a Méta és a Tükrös együttes is táncházat tart. A Páratlan Péntek gyakran egész estés programmá bővül; a műsort a hagyományőrzők színpadra lépése mellett a Magyar Állami Népi Együttes vagy más meghívott együttesek előadásai színesítik.