Ervin

Pécs-Baranya Fesztivál Bécsben

2005.04.29. 00:00

Programkereső

A bécsi Collegium Hungaricum Magyarország egyik legkellemesebb, leggazdagabb kultúrájú csücskét: Baranya megyét és annak székhelyét, a mediterrán hangulatú Pécset mutatja be az osztrák közönségnek egy sokszínű kulturális fesztivál keretében május 2. és június 23. között.
befbffa4-127d-43f8-8dd9-691af45d15a3

Pécs vonzerejét nemcsak a Mecsek természeti szépségei, kellemes klímája, jó borai adják: annak lényeges része gazdag kulturális kínálata. Barátságos hangulatot árasztó fesztiváljait persze érdemes a helyszínen megtapasztalni, de „mozdítható” kultúrkincseiből a következő hetekben gazdag kínálatot láthatnak a bécsiek. Különös aktualitást ad az eseménysornak, hogy Pécs továbbjutott az első, magyarországi fordulóból a 2010-ben rendezendő Európa Kulturális Fővárosa címért meghirdetett pályázaton.

A fesztivál nyitó rendezvényén, május 3-án az UngArt Galériában reprezentatív kiállítás keretében a magyar iparművészet egyik büszkeségét, a Zsolnay kerámiákat csodálhatják meg az érdelkődők, másnap a turisztikai szakma képviselőit látják vendégül. A következő héten az UNESCO által a Kulturális Világörökség részévé nyilvánított – Itálián kívül egyedülálló – ókeresztény sírkamrákat mutatják be régészeti és fotókiállítás, valamint szimpózium keretében. Május közepén a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájában (DLA) készült kisplasztikákból és videoinstallációkból ismerhetik meg a kortárs képzőművészet néhány aktuális trendjét. Baranya népművészetéből kaphatnak ízelítőt május 12-én azok, akik ellátogatnak a „Baranyai enteriőr Zengővárkonyból” című néprajzi kamarakiállítás megnyitójára, illetve a Zengő együttesnek ez alkalomból meghívott produkciójára.

Ebben a hónapban még a bécsi Collegium Hungaricum rendszeres programjait is pécsi tartalommal töltötték meg: a Táncházban a Zengő együttes tanítja a gyerekeket és a felnőtteket, a Gyerekkuckóban pedig Magyarország egyik legjobb gyermekszínháza, a pécsi Bóbita társulata lép fel május 20-án. Júniusban a már klasszikusnak számító festőművész, Martyn Ferenc képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A szezont – s egyben a Pécs-Baranya Fesztivált – egy oldott hangulatú koncerttel búcsúztatják kiváló pécsi jazzmuzsikusok: Szabó Dániel triója, valamint az ARCO együttes.