Gerzson

Táncos magyarok – Táncmillennium

2005.05.01. 00:00

Programkereső

A honfoglalás kori regöléstől az 1970-es évek táncházmozgalmi korszakáig ívelő izgalmas kultúrtörténeti barangolásra hívja az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes. A Táncos magyarok című produkció május 7-én 19:00 órakor kezdődik a Művészetek Palotájában.
050cb304-15ad-470f-9917-06f9950424c3

Az előadás során életre kel előttünk a régi magyar élet, a színes história, de nem a történelemkönyvek “lőporszagú” világán keresztül, hanem az egykori társas együttlétek, mulatságok szavak nélkül is beszédes képeiben. A középkori városok táncban, zenében gazdag mindennapjai, a végvári vitézek pompás hadi táncai, a főúri udvarok báltermeinek hangulata, a kuruc tábortüzek vad mulatságainak jelenetei a kosztümös kalandfilmeknél is hatásosabban keltenek olyan érzetet, mintha egyenesen a “magyar múlt mély kútjába” pottyantunk volna bele. A Táncos magyarok jelentősége abban áll, hogy a letűnt idők krónikása, a tánc által megcsodálhatjuk a régi életet, megtapinthatjuk a népművészetben a történelmet. Az alkotók hatalmas folklorisztikai anyagból párolták le ezt az esszenciát.

I. rész
Az előadás a magyar tánchagyomány születésének és továbbélésének útját járja be. Az első rész eredeti környezetében és korhű viseletekben idézi fel a magyar történelmi táncokat.

II. rész
A második részben a történeti leírásokból ismert táncok megváltozott, immár paraszti közegben jelennek meg, hogy a legújabb idők divatja szerint a városi fiatalok táncházaiban éledjenek újjá.