Bernát, Felícia

Kassai téri orgonaestek – „új generáció”

2005.05.02. 00:00

Programkereső

Idén is megrendezésre kerül a Kassai téri orgonaestek koncertsorozat, amely az elmúlt évek során a főváros egyik állandó, magas minőségű zenei rendezvényévé vált. A házigazda Herminamezői Szentlélek Plébánia egyrészt a hazai befutott orgonaművészek mellett a fiatal pályakezdő tehetségeknek kíván bemutatkozási lehetősége adni, másrészt a klasszikus orgonarepertoáron túl minél több kortárs orgonadarab műsorra tűzését jelölte ki célul.
b5429630-11a0-4f87-8966-88d9139680be

Az idei, májusi sorozat még markánsabban kívánja felvállalni a fiatal orgonista nemzedék bemutatását. Ráadásul az idei meghívottak a hazai sikereken túl a nemzetközi porondon is bizonyítottak már. Először Gesztesi-Tóth László orgonaestjét hallgathatják majd meg az érdeklődők, aki franciaországi tanulmányai lezárásaként a lyoni Szent Ferenc templom világhírű Cavaillé-Coll orgonáján készítette el első CD-jét – a nyitóhangverseny május 8-án tehát egyben lemezbemutató koncert is lesz.

Őt Fassang László, a Calgary-i és Chartres-i nemzetközi orgonaversenyek nagydíjasa követi május 22-i improvizációs koncertjével. Különleges hangverseny lesz ez, hiszen a rendezők a közönség aktív részvételére is számítanak majd, ugyanis Fassang László a publikum által megadott témákra fog improvizálni.

Karosi Bálint szintén több nemzetközi versenyen bizonyította már tehetségét: legutóbb az írországi Dublin-ból hozta el az interpretációs nagydíjat. Jelenleg az Egyesült Államokbeli Oberlinben James David Christie növendéke a Zeneművészeti Főiskolán. Karosi Bálint május 29-én J. S. Bach, Jehan Alain és Liszt Ferenc művein túl saját kompozícióiból is válogat majd.

A hangversenyek vasárnap esténként 19:30-kor kerülnek megrendezésre. Jegyek elővételben az ismert jegyirodákban válthatók.

Helyszín: Herminamezői Szentlélek templom, 1142 Budapest, Kassai tér 2.