Fülöp, Evelin

Szláv életöröm és a megabogrács

2005.05.02. 00:00

Programkereső

Az idei Mediawave-en a zene háttérbe szorította a filmeket. Három zenei workshop is volt: improvizatív, etno és underground. Miquéu Montanaro négy éve indította útjára Győrben etnozenei műhelyét, tavaly pedig már nagyobb szabású workshop is felütötte fejét William Parker vezetésével.

A műhely érdekes és egyedülálló kezdeményezés, hiszen a különböző stílusokban játszó zenészek – bár megőrzik egyéni hangvételüket – kollektívába olvadnak, és az együtt alkotás következtében új elemekkel színesedik a palettájuk. Három alkalmi zenekar is a tavalyi workshopnak köszönheti létét: a Drums Trio, a Tóth Viktor Special Trio és a szaxofonos Rob Brown triója.

A fesztivál egyik legérdekesebb koncertjét a Chakra Hacker adta. Bujdosó János meghatározhatatlan műfajú formációja leginkább a dzsesszalapokat vegyíti az underground rockzenével és a latin ritmusokkal, mindezt szlávos hangzásvilágba csomagolva. A korábbi mélabús nótákat szilajabb, lüktetőbb muzsika váltotta, az orosz világfájdalom szerb életigenléssel párosult. Cserhalmi Sára háttérvetítése még jobban kirajzolja a zenekar arculatát: fekete-fehér filmbejátszásai, természeti képei, nonfiguratív tovatünedező motívumai nemcsak a zene aláfestését szolgálják, hanem a közép-európai atmoszféra megteremtését is.

A záró estén a zenei mellett a kulináris élmény sem maradt el: a pestlőrinci–szemeretelepi polgárőrség 1250 literes megabográcsban pörköltöt készített a Széchenyi téren. Főztek ők már többet is, a Guinness-rekordot 4251 literrel tartják. De nem kell megijedni, ez a kisméretű főzőedény is három-négyezer embert jóllakat.