Bernát, Felícia

Szakcsi Lakatos Béla a Fábry Showban

2005.05.03. 00:00

Programkereső

A Kossuth-díjas zongoraművésszel, Szakcsi Lakatos Bélával hallhatnak beszélgetést a jazz kedvelői május 5-én este a Fábry Show műsorában, valamint ízelítőt kaphatnak Új Magyar Gipsy Jazz nevű formációjának műsorából.

Szakcsi Lakatos Béla arról álmodozva kezdett kilencéves korában zongorázni, hogy híres zeneszerzővé és a klasszikus zene jeles interpretálójává váljon. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a dzsesszel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól. A hazai dzsessztörténetben – előbb a Rákfogó, majd a Saturnus együttessel – Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós dzsessz térnyerésében. Tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsesszzongora szakán, ahol Keith Jarrett, Chick Corea és Herbie Hancock példája alapján a klasszikus zene és a dzsessz összefonására is hangsúlyt fektetett. Ennek keretében kezdte újra tanulmányozni Bachtól kezdve Bartók, Stravinsky, Schönberg és Webern műveit.

Mindeközben a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott. Mindazok számára, akik figyelemmel kísérték a Liszt-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát, kitűnhetett, hogy – példaképe, Leonard Bernstein „útmutatása” szerint – egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban.

3d0b6c1a-c831-4479-b097-d51ccfef2324

Új Magyar Cigány Jazz néven alakult zenekarának tagjai: Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dobok), Rostás Mónika (ének), Rostás Csaba (ének, szájbőgő). Az együttes első lemeze 2004-ben jelent meg No dara! címmel a BMC gondozásában.

Kossuth-díjjal idén, március 15-e alkalmából tüntették ki a dzsesszműfajt és az annak mozgásterébe eső szellemiséget integráló törekvéséért, amelyet felső fokon interpretál a világ pódiumain.