Júlia, Rita

Nagy Művészeti Vasárnap – égen-földön-vízen

2005.05.04. 00:00

Programkereső

„Köss ki a művészeteknél!” Ezzel a szlogennel hívják az érdeklődőket május 8-ára a Művészetek Palotájába. A Nagy Művészeti Vasárnap nevű egész napos rendezvényre hajóval is lehet jönni; az utazást a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek muzsikálása teszi még élvezetesebbé.
61e99ae6-ea19-4a66-9ea5-02a862911c23

A Ludwig Múzeum munkatársai is gondoskodnak arról, hogy aki a fedélzetre lép, egy pillanatig se unatkozzon. A hajón ismert képzőművészekkel, muzsikusokkal is találkozhatnak a művészetre szomjazó utasok, akiket néhány meglepetés is vár.

A Lágymányosi híd pesti hídfőjénél ideiglenes kikötő létesül, itt szállhatnak ki azok, akik a Lánchíd pesti hídfőjénél (a Magyar Tudományos Akadémiánál) vagy a Vigadó téren felszálltak a művészet-hajóra. Az Akadémiától 9:00, 11:00 és 14:00 órakor indul a hajó, 9:30-kor, 11:30-kor, illetve 14:30-kor a Vigadó téren vesz fel utasokat, és 10:00 órakor, 12:00-kor, illetve 15:00 órakor köt ki a Művészetek Palotájánál. Innen 12:00 és 18:00 órakor indul vissza a Vigadó tér érintésével az Akadémiához. A hajóra helyben váltható, 500 Ft-os jeggyel lehet felszállni, amely csakis aznap beváltható a Nemzeti Filharmonikusok 2005-2006-os bérleteinek megvásárlásakor a Művészetek Palotája I. emeleti VIP-termében (bérletenként 1 jegy), illetve a Ludwig Múzeum Pompidou-kiállítására szóló belépőjegy vásárlásakor.

A Művészetek Palotája előtt Swierkiewicz Róbert képzőművész hatalmas hőlégballonja is megtekinthető, sőt – talán – kipróbálható. Az épületben is számos izgalmas program közül válogathatnak a hajóval (vagy más közlekedési eszközzel) érkezők: a családok, a fiatalok és az idősebbek, azok, akik jártak már ott, és azok, akik még nem. A Nemzeti Filharmonikusok hangszeres és énekes művészei itt is különféle formációkban adják elő színes, változatos műsoraikat, a Ludwig Múzeumban pedig 10-14 éveseknek szóló képzőművészeti kóstoló, tárlatvezetés és filmklub várja az érdeklődőket. Cifra Palota címmel 10:00 és 15:00 óra között a ház hamar közkedveltté vált gyermekprogramja zajlik, amelyben ezúttal a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai is szerepet kapnak. 15:00 és 18:00 óra között a Ludwig Múzeum kreatív gyermekfoglalkozásain vehetnek részt kicsik és nagyok, és persze ez idő alatt is többször felcsendül valamilyen muzsika a házban.

Érdemes tehát akár az egész napot ott tölteni, ebédre sem kell hazamenni, hiszen már nyitva lesz a Művészetek Palotája vadonatúj étterme, működik a Ludwig Múzeum kávézója, s a hajón is lehet rágcsálni- és innivalót venni.

Az esemény támogatója a MAHART Passnave Személyhajózási Kft., amely a hajót és az ideiglenes kikötőt a szervezők rendelkezésére bocsátotta, médiatámogatója a Klubrádió és a Pesti Est.