Hella

Szinetár búcsúzik az Operaháztól

2005.05.06. 00:00

Programkereső

Az Operaház hónapról hónapra súlyosabb helyzete végül az intendás-főigazgató távozásához vezetett: Szinetár Miklós megbízatása 2005. június 1-jével megszűnik.
7a5cf68b-53e4-4123-b231-47b61ec0641c

Új ügyvezető igazgató érkezése, nagyarányú leépítések, sztrájkfenyegetettség, folyamatos finanszírozási nehézségek - a Magyar Állami Operaház felől az elmúlt hetekben-hónapokban szinte folyamatosan érkeztek a kevéssé megnyugtató hírek. Szinetár távozásával egy korszak szinte bizonyosan véget ért - de hogyan tovább?

A kulturális tárca tervei szerint már május 15-én megjelenik a pályázati kiírás az Operaház főigazgatói posztjára. Az új főigazgató talán már a nyáron munkába állhat, addig is Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.

Az új főigazgató egyik legfontosabb feladata az Operaház működésének átalakítása, a régóta halogatott reformok végrehajtása lesz. Az NKÖM a strukturális változtatások végrehajtására 1,8 milliárd forintos egyszeri külön támogatást biztosít az intézmény részére a 4,5 milliárdos alaptámogatáson felül. A racionalizálás egyebek mellett a program korszerűsítését, a repertoár szűkítését, valamint az engedélyezett 1008 fős közalkalmazotti létszám feletti 89 fő elbocsátását jelenti.

Szinetár az Operaházban kifüggesztett nyílt levelében egyebek mellett a következőkkel indokolta távozását: "Nyilvánvaló, hogy komoly és megalapozott változások véghezvitele több évet igényel és én ilyeneket a magam hátralévő egy évében nem kezdhetek el - mert nincs ilyen elképzelésem és mert nem erre vállalkoztam." Ugyanebben a levélben Szinetár utal arra, hogy a pénzügyi gondok korántsem oldódnak meg az ő távozásával: " A pénzügyi támogatás még mindig kevesebb lesz, mint amennyivel a színház vezetését 2002-ben átvettem, és ami szükséges jelenlegi programunk végrehajtásához. Így lehetséges, hogy ősszel további takarékossági intézkedésekre lesz szükség."