Júlia, Rita

Nyolc nap dzsessz

2005.05.07. 00:00

Programkereső

Jazztavasz 2005 címmel rendeznek fesztivált a Művészetek Palotájában május 16-tól. Retkes Attila, a Művészetek Palotájának dzsesszprogram-szaktanácsadója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: nem az volt a cél, hogy világsztárokat hívjanak meg, és a dzsessz kísérletező irányzatainak bemutatására sem vállalkoztak.

Inkább arra törekedtek, hogy a magyar dzsesszélet minden generációjának nagy egyéniségei olyan produkciókkal lépjenek fel, amelyek máshol nem hallhatóak.

A nyitókoncerten a Balázs Elemér Group a héten Fonogram-díjjal elismert Refracting Sounds, vagyis Fénytörő Hangok című albumát mutatja be, vendégszólistájuk Dés László szaxofonos lesz. Másnap Róma-Budapest dzsesszrandevú címmel Szőke Nikoletta (ének), Oláh Kálmán (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és az olasz gitáros, Agostino di Giorgio a bepop dzsessz világába kalauzolja a látogatókat. Szerdán Pege Aladár Koloncsák Zsoltot (zongora), Nagy Balázst (szaxofon), Kothencz Tamást (dob), Harald Neuwirthet (zongora) és Michael Eriant (szaxofon) látja vendégül. Május 19-én a Jazz Steps zenekar és Happy Hoppers táncegyüttes ad swingestet, másnap a László Attila Band és David Friedman (vibrafon) játszik. Szombaton ősbemutató lesz a Nemzeti Hangversenyteremben: a Szakcsi Hungarian Gipsy Show névre keresztelt esten Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársai lépnek fel. Vasárnap szintén ritka eseménynek ad otthont a koncertterem, Charlie dzsesszkoncertet ad. A záróesten Oláh Kálmán (zongora), Tony Lakatos (szaxofon), Ron McClure (nagybőgő) és Adam Nussbaum (dob) játszik.