Konstantin

Lovász Irén és a Nifty’s közös koncertje

2005.05.08. 00:00

Programkereső

Két műfaj különösnek tűnő, de annál hatásosabb találkozására kerül sor az A38 Hajón május 12-én. Az új lemezével elsöprő sikert arató énekművész, Lovász Irén mellett egy bécsi klezmerzenekar, a Nifty’s lép fel.
1416c9d3-6bd0-490b-8ff4-6fe595e73799

Lovász Irén tíz éve jelentette meg első lemezét, és azóta a legelismertebb népzenei-világzenei énekesnők közé tartozik. Legfrissebb, Fellegajtó című lemezének anyagát archaikus népzenei motívumok, szakrális énekek és gregorián dallamok alapján született szerzemények alkotják. Varázsos, finom, emelkedett világ, kristályos, tiszta hang, nagyszerű kísérőzenészek... Nem csoda, hogy az április 12-én a Magyar Rádió Márványtermében tartott lemezbemutatóra nem fért be a közönség. Lovász Irén A38-as koncertje így egyfajta megismételt premiernek tekinthető.

Lovász Irén azok közé a népzenei-világzenei előadók közé tartozik, akik rendkívül tudatosan közelítenek műfajukhoz – olyannyira, hogy Lovász nem csupán énekes, de tudományos kutató is. PhD tudományos fokozatát néprajzból szerezte, és fő kutatási területe a szakrális kommunikáció. Tíz éven keresztül oktatott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen. Eközben aktívan részt vett a magyarországi táncház-mozgalomban, elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. A népzene mellett régizenei együttesekkel is dolgozott, de énekelt kortárs zenét és dzsesszt is, például Snétberger Ferenc Obsession című lemezén. Első nagylemezét, az 1995-ös Világfát Hortobágyi László zeneszerzővel közösen készítette. Ennek átdolgozott kiadása elnyerte a Német Zenekritikusok Díját. Lovász Irén az első kirobbanó sikerek óta rendkívül aktívan vesz részt a legkülönbözőbb együttműködésekben: szoros kapcsolatban áll a Makámmal, a Teagrass nevű cseh együttessel, tagja az e-jam nevű zenei formációnak. Így építi műfajokon átívelő, különböző zenei világokat összeolvasztó, finom hangulatokra és harmóniákra építő, alapvetően meditatív muzsikáját. Ehhez az egybeolvasztott sokféleséghez illik a kísérőzenekar összetétele is: Lukács Miklós a Dresch Quartet zseniális cimbalmosa, Mizsei Zoltán elsősorban egyházi zenével foglalkozik, Szokolay Dongó Balázs kortárs népzenét és dzsesszt játszik, Gyulai Csaba elsősorban régizenei együttesekből ismert, míg Farkas Zoltán repertoárja az underground zenétől (Kontroll Csoport, VHK, Keleti Fény) az Amorf Ördögök kacat-popjáig terjed. A zenekar felállása: Lovász Irén (ének), Lukács Miklós (cimbalom), Mizsei Zoltán (szintetizátor, ének), Szokolay Dongó Balázs (furulya, szaxofon, duda), Gyulai Csaba (ütőhangszerek), Farkas Zoltán (gitár, basszusgitár).

Az est második fellépője a bécsi klezmerzenekar, a Nifty’s. Az öt osztrák fiatalember által 1999-ben alapított együttes zenei világa sokféle forrásból merít. A főszerep természetesen a klezmeré, de a Nifty’s színes, kaleidoszkópszerű muzsikájában nagy hangsúlyt kap a ska, a country és a blues is. A végeredmény: tüzes, élettel teli koncertek, nyers, dinamikus hangzás, erőteljes ritmusok, nagyfokú intenzitás. Azaz, ahogy a tagok maguk nevezik: „dirty klezmer”. Az együttes tagjai: Fabian Pollack (gitár), Michael Bruckner (gitár), Thomas Berghammer (trombita), Dominik Grünbühel (basszus), Mathias Koch (dob).

A koncertje a belépőjegy ára 1000 forint.