Júlia, Rita

Két műritkaság a Dunapalotában

2005.05.18. 00:00

Programkereső

A BM Duna Szimfonikus Zenekar adott koncertet 2005. május 6-án a BM Dunapalota Színháztermében. Az esten nagyhírű zenekarok szólistái léptek fel: Walter Küssner, a Berlini Filharmonikusok fiatal brácsása, és Mähr Iván, a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. Mindkét művész igazi ritkaságot adott elő: Küssner Arthur Rösel Brácsaversenyét (op. 36, 1925), Mähr pedig ugyanezen szerző 1906-ban írt Klarinétversenyét (op. 56).
43d4e5ed-881c-4e3f-b573-62b919f2e0b0

Arthur Rösel zenészcsaládban született 1859-ben Münchenbernsdorfban. Kitűnő hegedűművész volt; 1887-től 1925-ig a weimari zeneiskola tanáraként működött. Méltatlanul elfeledett művei közül a Klarinétversenyt Mähr Iván karolta fel, a Brácsaversenyt pedig (Mähr buzdítására) Küssner kutatta fel egy weimari könyvtárban. Mindkét mű az utóromantika jegyeit viseli magán, áradó dallamosság, kiegyensúlyozott harmóniavilág, diszkrét drámaiság jellemzi őket. A zenekari szólamok is jól játszhatóak, mutatósak.

Az elsőként felhangzó Brácsaversenyt Walter Küssner impozáns lendülettel, mély átéléssel játszotta, és kitűnő technikai színvonalon oldotta meg. Magával ragadó zenélése nagy hatást tett a közönségre, melyet még egy ráadás-szám (egy általam nem ismert szerző brácsára írt szóló-capricciójának) előadásával is fokozott.

Mähr Iván Budapesten született 1936-ban. Tanulmányait itthon kezdte, majd '56-ban külföldre került, és rangos külhoni intézményekben fejezte be iskoláit. Szólistaként fellépett a világ számos pontján (Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt). 1967-től a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. A Klarinétverseny pódiumra való visszatérését kitartó odaadással szervezte. Előadásában a meleg tónusnak és a perfekt hangszertudásnak köszönhetően a mű méltó módon szólalt meg. Lévén, hogy a szerző kiváló hegedűművész is volt, felvetődik, hogy talán eredetileg hegedűre írhatta ezt a művet, mert néhány ponton a szólistának csak nagy bravúrok árán sikerült levegőt vennie. Mähr azonban így is illúziót keltően és magabiztosan játszotta szólamát és aratott nagy sikert.

A zenekar a két új művet nagy odaadással szólaltatta meg. A frissen betanult anyagot láthatóan-hallhatóan teljesen birtokba véve prezentálták. Az est dirigense a zenekar vezető karmestere, Deák András volt. A zenekart a szólisták köré fonva, azokhoz érzékenyen illeszkedve, a művek értő interpretátoraként vezényelt.

Az est zárószámaként Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzott el. Lírában és drámában egyaránt bővelkedő, színes és virtuóz előadásban, Deák András nagyszerű vezényletével remekműhöz méltó módon szólalt meg a mű.

(2005. május 6. BM Dunapalota; A BM Duna Szimfonikus Zenekar koncertje; "Nagyhírű zenekarok szólistái"; Artur Rösel: Brácsaverseny; Klarinétverseny; Csajkovszkij: VI. "Patetikus" szimfónia; km.: Walter Küssner (brácsa), Mähr Iván (klarinét); vez.: Deák András)