Eszter, Eliza

Nemzetközi utakon a VII. Plein Art Fesztivál

2005.05.18. 00:00

Programkereső

A Plein Art a Ráday Kultucca® hagyományos kortárs művészeti fesztiválja, mely óránként nyíló különleges tárlatairól vált ismertté. A május 20-án kezdődő háromnapos rendezvény idei díszvendége Finnország lesz.
94a0cc9d-d519-4ac9-ab99-4ce0a19812cc

A szervezők a kortárs magyar képzőművészet helyzetét megértve tavaly első ízben nyitottak az Európai Uniós tagországok felé a fesztivállal. A VII. Plein Art Fesztivál díszvendége Finnország, az erőteljes, a közönséget intenzíven megszólító, kitárulkozó finn kortárs művészet. Az Erlin Galéria által rendezett szabadtéri fesztivált perfomance-ok, koncertek és irodalmi színpad színesíti.

Az idén hét éves Plein Art Fesztivál mindig rendhagyó módon közelítette meg a kortárs magyar képzőművészet irányzatait. „Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a képzőművészet népszerűsítése látványos felvonultatással, hangsúlyos, figyelemfelkeltő, több műfajon átívelő rendezvénnyel, multikulturalizmussal és nemzetközi összefogással valósítható meg” – összegezte tapasztalatait H. Szilágyi Márta, a Plein Art főszervezője. A fesztivál alapgondolata, hogy a képzőművészetet mindig a társművészetekkel együtt mutatja be, melynek köszönhetően a hagyományos és az új művészeti ágak, irányzatok szélesebb körben válnak befogadhatóvá, élvezhetővé. Éppen ezért az összművészeti programkínálatban olyan érdekességekre bukkanhatunk, mint az utca felett nyíló szabadtéri művész zászlótárlat, az úttestet kiállítási helyszínül választó csoportos szobortárlat, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeinek vetítése. Ezen a rendhagyó májusi hétvégén huszonkét kortárs kiállítás lesz látható péntek délután 16:30-tól vasárnap este 21:00 óráig.

Az idei fesztivál fővédnöke Pekka Kujasalo, a Finn Köztársaság nagykövete. A fesztiválon az érdeklődők megtekinthetik Hannu Kauppi festőművész, ismert művész és művésztanár képeit, aki rendszeresen szervez alkotó táborokat hazánkban finn művészeknek. Az összművészet jegyében a finn zenét a csellista Olli és Anna-Maaria Varonen képviselik. Magyarországgal különleges a kapcsolatuk, hiszen Olli Varonen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. A Plein Art fesztivál kamarakoncertjein a Varonen-duó többek között két finn komponista, Jean Sibelius és Armas Järnefelt műveit adja elő.

A részletes program az alábbi honlapon olvasható.